Самогубства, хвороби та необережне поводження з вогнем називають в Міноборони основними причинами не бойових втрат у зоні АТО. При цьому відомство спеціально занижує кількість бійців, котрі загинули через зловживання алкоголем.

За даними видання "Українська правда", за минулий рік МО вказало причиною смерті алкоголь тільки в десяти випадках з 256 небойових втрат. Проте опитані журналістами джерела в один голос називають саме зловживання спиртним однією з основних причин смертності поза бойовими діями.

Окремі військові медики, які працювали в зоні проведення антитерористичної операції, кажуть, що найчастіше причиною смерті в таких випадках вказують "серцевий напад" або "серцеву недостатність". У той же час є офіційна статистика зловживання алкоголем військових, але скільки саме контрактників та мобілізованих страждають хронічним алкоголізмом, не розголошується.

Після того, як українська армія почала переходити на контрактну основу, масштаб проблеми зменшився, але повністю викорінити це явище не вдалося. Одна з причин полягає в тому, що командування не має правових методів впливу на любителів хильнути чарку-другу. Тому законними способами зупинити п'яних бійців, які становлять реальну загрозу іншим, неможливо.

За інформацією видання, нетверезого військовослужбовця має право затримати тільки начальник органу управління ВСП в гарнізоні і відправити на гауптвахту. Але реалії такі, що виїжджати у зону АТО ВСП відмовляється.

Популярні новини зараз
Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає
Показати ще

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", користувачів шокувало те, чим годують українську армію.