Згідно з даними екзит-полу, голландська помірно права Народна партія за свободу і демократію (VVD) на чолі з чинним прем'єром країни Марком Рютте отримає 31 з 150 місць у майбутньому парламенті проти 19 у вкрай правої Партії свободи (PVV) Герта Вілдерса.

Про це пише ВВС.

Вілдерс визнав поразку і підтвердив те, що його партія не досягне очікуваного ним результату.

"Ми отримали 19, може бути, 20 крісел, хоча це не 30, як я сподівався. Краще було б якщо у нас було 30, а у партії Рютте – 20. Але головне, що ми – серед переможців і у нас на чотири місця більше, ніж раніше. Можу запевнити вас, весна патріотів розпочнеться", - зазначив він.

У свою чергу, переможець-Рютте заявив, що Голландія проголосувала проти "шкідливого популізму", іншими проявами якого в світі він вважає Brexit і перемогу Дональда Трампа на виборах в США.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Вілдерс же на це відповів, що не розуміє, про що говорить Рютте.

"За його словами, є хороший і поганий популізм. Я не зараховую себе до популістів узагалі, при цьому він називає мене поганим популістом і відносить до якихось нацистів", - додав Вілдерс.

Перемогу Рютте вітали у Німеччині та Франції.

Зазначимо, Вілдерс, якого надихнув успіх Трампа в США, активно використовував під час своєї кампанії антиіммігрантські і антиісламські гасла, а також різко нападав на марокканську і турецьку громаду Нідерландів.

Найчастіше, до голландського парламенту проходить безліч партій, жодна з яких не набирає абсолютної більшості. Тому всі уряди країни вже протягом більше 100 років стають коаліційними.

Перед виборами всі партії країни відмовилися вступати в коаліцію з Вілдерсом.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.uа", результати виборів у Нідерландах можуть вплинути на зміни в складі Європейського союзу.