Застосовуючи санкції до російських банків, офіційний Київ розриває зв'язки з головним торговельно-економічним партнером і інвестором фінансово-банківської системи країни, заявив Віктор Медведчук.

Так лідер "Українського вибору - Права народу" відреагував на введення президентом України санкцій терміном на один рік щодо ПАТ "Сбербанк", ВАТ "VS Банк", ПАТ "Промінвестбанк", ВАТ "ВТБ Банк", ПАТ "БМ БАНК", яким забороняється здійснювати фінансові операції на користь пов'язаних з ними осіб, зокрема материнських структур.

"Прийнявши це рішення, офіційний Київ розриває зв'язки з головним торговельно-економічним партнером і інвестором фінансово-банківської системи країни. Для такого твердження є всі підстави: коли Нацбанк вводив нові нормативи, вимагав від власників українських банків провести докапіталізацію і масово закривав фінустанови або вводив в них тимчасові адміністрації, російські материнські структури, виконуючи вимоги українських державних органів, переводили на рахунки українських "дочок" необхідні кошти , незважаючи на постійний тиск і погрози радикальних організацій, на складність ведення бізнесу в Україні ", - нагадав лідер" Українського вибору ".

Загальна сума докапіталізації, які потрапили в березні 2017 року під санкції, 5 російських банків в 2015-2016 роках, повідомив В.Медведчук, склала 72,8 млрд грн, або $ 2,9 млрд.

"І ці $ 2,9 млрд докапіталізації прийшли в Україну не у вигляді кредитів МВФ, а як прямі іноземні інвестиції. В обмін на гроші російських банків ніхто не вимагає від України збільшити пенсійний вік, розпродати землі сільгосппризначення, заморозити зарплати і пенсії, зупинити соціальні виплати, провести приватизацію держпідприємств, підвищити тарифи ", - зазначив політик.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

За словами В.Медведчука, в 2016 році частка російських інвестицій в загальному обсязі прямих іноземних інвестицій в Україну склала 37,8%. Ці гроші працюють в Україні, з них платяться податки, фінансується реальний сектор економіки нашої країни, підкреслив лідер "Українського вибору".

"Від рішень, які приймаються по відношенню до працюючого в Україні найбільшому стратегічному інвесторові - російському, залежить, чи прийдуть в нашу країну і інші партнери, чи будуть світові фінансові центри довіряти гроші Україні і її влади. Офіційний Київ любить робити заяви про перетворення країни в "Мекку інвестицій". Схоже, для забезпечення хоч якогось подібності українську економіку вирішено для початку перетворити в пустелю ", - резюмував політик.