Візит канцлер Німеччини Ангела Меркель до президента США Дональда Трампа одразу стала найбільш обговорюваною темою в інформаційній сфері. Це не дивно, адже вона привезла до Вашингтона надії і тривоги неспокійної Європи.

Про це повідомляє POLITICO. Від зустрічі двох лідерів залежить майбутнє Західного альянсу. Особливо це питання стає актуальним, коли над Європою нависла загроза популістського націоналізму.

Позиції цих партій і рухів відрізнятися в залежності від країни, але всі вони незмінно виступають проти Євросоюзу і США. Фінансовою та іншою допомогою забезпечує Росія, яка зацікавлена ​​в політичній дестабілізації і руйнуванні соціальної згуртованості Європи.

Всю ситуацію доповнює масове нарощування озброєння Кремлем і залякуваннями членів НАТО. Структуру безпеки ЄС намагаються порушити, порвавши союзницькі зв'язки з Америкою.

Тим часом, американці на виборах довірили керувати США президенту, який відмовляється від традиційної ролі своєї країни в якості опори ліберального світопорядку і хоче укласти союз з режимом, який загрожує його зруйнувати. Світогляд Трампа, схоже, збігається з інтересами Росії в Європі. Він виступає за налагодження відносин з Москвою заради вирішення питання з загрозами на Близькому Сході.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

"Кінцем Європи" може стати не розвал ЄС, або війна. До краху призведе поступове повернення до стану післявоєнної інтеграції і поява популістських, слабких, націоналістичних урядів. Останні не будуть націлені на збереження ліберальних цінностей євроатлантичної спільноти і легко підуть на поступки перед Москвою.

Росія вже не прагне до військового і політичного панування за допомогою армії. Кремль хоче повернути назад історичні процеси, що почалися в 1989 році, коли країни Центральної і Східної Європи мирно відновили свою свободу після десятиліть тиранії.

Для російського президента Володимира Путіна крах Радянського Союзу став "найбільшою геополітичною катастрофою століття". І звинувачує в усі він США і вважає, що Америка разом з Європою перешкоджає відновленню російської гегемонії.

Кремль націлений на те, щоб ці країни відмовилися від своїх принципів, пожертвували союзниками і пристосувалися до бажань Москви. Роз'єднаний і інертний Захід, не впевнений в своїх основних цінностях, які не опиратиметься ревізіоністським цілям Росії. Саме тому росіяни підтримали Трампа і саме тому так схвильована Меркель.

Путін використовує страхи перед ісламом, імміграцію, економічну інертність і глобалізацію, щоб "підштовхнути" західне суспільство в необхідному для себе напрямку. Але багато лідерів Європи, як і Трамп, не сприймають стратегічну необхідність ставитися до Москви, як до ізгоя. Представники західних політеліт, як і раніше вважають Росію потенційним партнером.

Путін усвідомлює, що його режим не може співіснувати поруч з демократичною Європою, яка бажає відстоювати свої принципи. Він розглядає ліберальну демократію, як загрозу і її необхідно перемогти за всяку ціну - силою зброї в Україні, спробою державного перевороту в Чорногорії, шляхом корупції, дезінформації та підтримки націоналістичних політичних рухів.

Росія за останні 17 років збільшила в 20 разів військові витрати. Лише в 2015 році закупівлі нового озброєння зросли на 60%. Захід вперто не помічає загрози з боку РФ і не готує контрзаходів проти можливої ​​агресії. Тільки чотири країни-члена НАТО фінансують оборонний бюджет на рекомендовані 2% від ВВП.

Російська агресія в Україні, анексія Криму - попереджувальний постріл для Заходу. Це, свого роду, написане кров'ю послання, що старі методи вже не працюють.

Москва ефективно освоїла ведення гібридної війни і адаптувала до неї свої бойові можливості, а це прогноз майбутнього конфлікту. США повинні повернутися в Європу, щоб запобігти катастрофі світового масштабу. Відмова від такого кроку створить вакуум на континенті в політичній сфері і в безпеці. А його неминуче заповнить Росія.

Нагадаємо, портал "Знай.ua" повідомляв, президент США Дональд Трамп заявив, що підтримує мирне вирішення конфлікту на Донбасу і солідарні в цьому питанні з позиціями Німеччини і Франції.