Дослідник Массачусетського технологічного інституту (MIT) Баррі Кель (Barry Cael) піддав сумніву складену минулого року детальну карту озер Землі. Разом зі своїми колегами з США і Швеції Баррі Кель виявив неточності в оцінці глибини і обсягу запасів води в цих водоймах та представив свою переоцінку цих величин.

Вчений виступив з доповіддю про це на березневій зустрічі Американського фізичного товариства (APS), яка пройшла в Новому Орлеані.

Кель зазначив, що, за даними супутникових спостережень, на Землі є близько 100 млн озер площею понад гектар, які в цілому покривають близько 2 відсотків площі суші - приблизно 30 млн гектарів. Однак для того, щоб встановити обсяг води в них, потрібно з'ясувати їхню глибину. У багатьох випадках прямих даних про це немає і вчені можуть оцінити глибину лише побічно, за особливостями навколишнього ландшафту. В результаті «приблизність» виходить досить великий. Так, за різними оцінками, загальний обсяг води в озерах планети становить від 160 до 280 тис. куб. км.

Кель разом зі своїми колегами виявили, що кількість озер різної площі підпорядковується певному закону. Так, озер площею 10 і більше гектарів в 10 разів менше, ніж озер площею більше одного гектара. У свою чергу, озер площею більше одного гектара в 10 менше, ніж озер площею від 0,1 гектара, і т. д. Ця модель вказує і на масу найдрібніших перманентних озер, яка раніше випадала з уваги вчених.

Крім того, дослідники використовували уточнену модель для оцінки ландшафту і глибини водойм. Уточнені розрахунки знизила середню глибину озер з колишньої оцінки в 62 м до нової в 42 м. Це дозволило Келю і його колегам отримати нову, більш точнішу оцінку загального обсягу води в озерах Землі - від 196 до 202 тис. куб. км.

Як повідомляв сайт Знай.ua, фахівці американського космічного агентства NASA знайшли на Марсі докази існування чималого озера.