Американське Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору NASA планує провести масштабний експеримент, що змінить уявлення про матерію у відкритому космосі.

Про це заявили представники космічного агентства на своєму офіційному сайті.

У планах вчених відправити на МКС пристрій, розроблений лабораторією ColdAtom, який здатен тіло в одному фізичному стані перетворити на надтекучу речовину в умовах нульової гравітації та низьких температур.

Спочатку пристрої сповільнять енергію частини газів, доки вони повністю знерухомляться. Потім знизять температуру атомів приблизно в сто разів від температури у відкритому космосі. Таким чином, за відсутності тертя, нерухомі атоми перетворяться на надтекучу речовину.

Нові дослідження можуть стати у нагоді при створенні пристроїв, у тому числі атомні годинників та квантових комп’ютерів для роботи космічних апаратів.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", спеціалісти NASA побачили на Меркурії дивні зміни. На його поверхні з'явилися борозни, схожі та старечі зморшки.