Українцям, які живуть у багатоквартирних будинках, знову прийдеться більше платити. Цього разу за встановлення будинкових лічильників і за самі прилади. Законопроект №4901 “Про комерційний облік комунальних послуг” передбачає відшкодування енергетичним компаніям затрачених коштів на встановлення приладів обліку і його вартості встановлення. Суму за лічильники ділять на 3-5 років, залежно від населеного пункту й кількості жителів. У невеликих будинках на 10-20 квартир суму розділять на довший період, у більших — на коротший.
“Взагалі то цей законопроект покликаний скоротити споживання, в першу чергу, води. Якщо раніше люди платили за нормами споживання у кожній квартирі, то цей законопроект пропонує відмовитися від поняття норма. Замість цього накручену на лічильнику будинку суму будуть ділити між мешканцями. Якщо в більшості стоять квартирні лічильники, то різницю між споживанням будинку й квартир із лічильниками сплачуватимуть жителі без приладів обліку”, - каже порталу Знай.ua економіст Олександр Бойко.
За його словами, такий підхід до обліку ресурсів правильний. Однак встановлювати лічильник повинні компанії, що надають ці послуги.
“Я розумію, що практично всі водоканали частково приватизовані олігархами. І лобісти їхніх інтересів у владі роблять все, аби їхні покровителі не витрачали жодної зайвої гривні. Однак вони перейшли межу. Адже подібні речі суперечать здоровому глузду. За великим рахунком населенню байдуже, скільки води воно споживає. Про це мають дбати ті, хто продає воду,” - говорить експерт.
На його думку, такий підхід до цього питання може спровокувати ряд судових і правових суперечок між постачальниками води й жителями будинків.
“У мене складається враження, ніби влада поставила за мету комунальними нормами й тарифами зашорити українців, які живуть у багатоповерхівках. Фактично так є і зараз. Якщо ти живеш у багатоквартирному будинку — ти вже винен, вже платиш близько 2 тисяч гривень комуналку, вже маєш добровільно-примусово скидуватися на утеплення стін, а тепер ще й лічильник ставити. Такий стан речей приведе або до того, що люди бойкотуватимуть всі ці нововведення й не платитимуть за квартиру. Або ж встановлюватимуть лічильники, які 2 куби води рахуватимуть за півкуба. Фактично, дуритимуть постачальників, щоб компенсувати витрати на встановлення й купівлю приладу”, - пояснює він.
Нагадаємо, місцева влада примушує пільговиків встановлювати лічильники на воду за свій рахунок.