Про політ на Місяць людство мріяло ще з часів Жюля Верна. І ось в нарешті 20 липня 1969 американський астронавт Ніл Армстронг залишив своєї знаменитий слід на його поверхні. Космічна гонка між США і СРСР номінально завершилася перемогою американців, а незабаром розпався і сам Радянський Союз.

Звичайно, космічні дослідження тривали в багатьох країнах світу, але їх інтенсивність сильно знизилась. Про підкорення нескінченних космічних просторів на державному рівні забули, відклавши цю справу в довгий ящик. Але вже XXI столітті ситуація почала стрімко змінюватися завдяки розвитку приватних космічних компаній. Боротьба за Місяць продовжилась.

Всюдисущий Ілон Маск

[[{"fid":"176307","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":"617","width":"931","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

З ім'ям ексцентричного мільярдера Ілона Маска пов'язано чимало технологічних проривів останніх років. І обіцянок майбутніх проривів - ще більше. Його компанія SpaceX була заснована ще в 2002 році, але активно почала функціонувати в 2008, після підписання довгострокового контракту з NASA.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Це раніше в космічній сфері безроздільно панував державний інтерес, а всі проекти були бюджетними. Тепер, поки влада зайнята вирішенням нагальних питань на Землі, космічні кораблі в небо піднімає приватна ініціатива. Звичайно, не без допомоги NASA і офіційних досліджень, але треба визнати, що і Маск в розвиток галузі коштів та сил вклав чимало.

Уже кілька проектів SpaceX, такі як ракета-носій Falcon 1 і корабель Dragon, визнані успішними. Маск впевнений, що поступово він наближається до своєї мрії - польоту на Марс. Але поки до Марса ще далеко, інженер звернув увагу на більш доступний Місяць.

Нещодавно він заявив, що вже в 2018 році планує відправити туди двох туристів на новому космічному кораблі Dragon 2. Поки це буде політ без посадки - корабель обігне Місяць та повернеться на Землю. Чимало грошей на цей проект виділила і держава, так що певний інтерес Сполучених Штатів в цьому є.

"Ми раді повідомити, що двоє приватних громадян провели переговори з SpaceX по подорожі навколо Місяця в кінці наступного року. Вони вже внесли значний депозит, щоб здійснити політ до Місяця", - заявили у SpaceX.

[[{"fid":"176312","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":"2000","width":"3000","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Сам факт підготовки нового місячного проекту говорить про те, що на супутник Землі знову звернули увагу. Цього не приховує і новий президент США Дональд Трамп, який нещодавно призначив Маска своїм радником. Очевидно, Трамп вирішив всерйоз відроджувати космічну гонку, щоб ще раз нагадати всьому світу про велич США.

Не відстають і інші компанії, які цікавляться космосом. Джефф Безос, один із засновників сервісу Amazon, який недавно активно зайнявся космічною темою в рамках проекту Blue Origin, заявив, що незабаром його ракети New Glenn зможуть доставляти на Місяць вантажі масою до 2 тонн. Його підтримав і Роберт Бігелоу з Bigelow Aerospace, який готовий надати для освоєння Місяця надувний орбітальний модуль BA330. Схоже, що нова ера освоєння Галактики почалась.

Спроби Росії

[[{"fid":"176318","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":"478","width":"744","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Звісно, успіхи американської космонавтики не могли не потривожити російську владу. Ось тільки навряд чи з цього вийде повноцінна космічна гонка, в якій колись брав участь Радянський Союз.

У 60-і США і СРСР йшли практично ніс до носа в своїй боротьбі. Перша людина в космосі - Юрій Гагарін, перша людина на Місяці - Ніл Армстронг. Зараз же у Росії банально не вистачає фінансових і наукових потужностей для серйозної спроби обігнати Сполучені Штати.

Хоча спроби робляться. Нещодавно представники Роскосмосу оголосили, що вже зараз починається набір кандидатів, які можливо полетять на Місяць в складі першої російської експедиції. Правда, сама експедиція планується не раніше 2030 року, так що говорити про неї щось конкретне поки передчасно.

Роскосмос оголошував про плани створення цілої орбітальної бази на Місяці, але вже до якого року це трапиться, сказати і зовсім неможливо. Схоже, що Росія сильно переоцінює свої космічні перспективи. Втім, першочергову космічну мету визначили і там. І це - Місяць.

Китай наступає

[[{"fid":"176321","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":"801","width":"1200","class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]

Не міг залишитися осторонь нової космічної гонки і могутній Китай. Історично так склалося, що першу гонку китайці пропустили, їх країна була тоді дуже бідна, а економіка - відверто слабка. Але тепер, ставши світовим ринком будь-яких товарів і планетарним заводом з виробництва всього, КНР цілком може дозволити собі і дослідження космосу.

Перший китайський космонавт побував на орбіті Землі порівняно недавно, в 2003 році, але з тих пір ця галузь розвивалася в КНР стрімко. У найкоротші терміни Китай увійшов до трійки найбільших космічних держав, успішно обігнавши Росію за кількістю пусків ракет і загальному рівню технологій. Зараз китайці готуються підкорювати Місяць.

Космічна капсула Shenzhou була розроблена на основі радянського «Союзу», але після багаторазових модернізацій, успішно пройшла шість пілотованих місій, і зараз готова до будь-яких випробувань. Головний конструктор проекту Чжан Байнан стверджує, що капсула розрахована на трьох осіб. Інші подробиці проекту поки тримаються в секреті.

Битва за Місяць

[[{"fid":"176324","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":"358","width":"643","class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]

Звичайно, на шляху до нових успішних польотів на Місяць будь-який з цих проектів можуть підстерігати найрізноманітніші невдачі. Але ясно одне. Всі космічні держави знову уважно дивляться на супутник Землі і готуються до його підкорення. І, звичайно, кожна спробує зробити це раніше за конкурентів.