У п'ятницю, 22 березня, збірна України о 21:45 на стадіоні "Да Луш" в Лісабоні зіграє стартовий відбірковий матч Євро-2020 проти чинного чемпіона Європи національної команди Португалії, крім якої в групі В також грають збірні Сербії, Литви та Люксембургу)

Збірна Португалії продовжує підготовку до матчів з Україною і Сербією (25 березня в Лісабоні). У вівторок, 19 березня (на день пізніше за інших), до партнерів по команді приєднався Кріштіану Роналду, якого тренери Ювентуса дали відпочити в матчі серії А проти Дженоа (і туринці поступилися з рахунком 2:0).

Повернення Кріштіану Роналду

Головний тренер чинних чемпіонів Європи Фернанду Сантуш викликав до табору команди для підготовки до матчів з Україною і Сербією (25 березня в Лісабоні) 25 футболістів.

Склад збірної Португалії виглядає так: воротарі - Бету («Ґьозтепе», Туреччина), Жозе Са («Олімпіакос», Греція), Руй Патрісіу ("Вулверхемптон", Англія); захисники - Жоао Канселье («Ювентус», Італія), Нельсон Семеду («Барселона», Іспанія), Жозе Фонте («Лілль», Франція), Пепе («Порту»), Рубен Діаш («Бенфіка»), Маріо Руй («Наполі», Італія), Рафаель Геррейро ( «Боруссія» Д. (Німеччина); півзахисники - Данилу Перейра («Порту»), Рубен Невеш, Жоао Моутіньо (обидва - «Вулверхемптон»), Вільям Карвалью ( «Бетіс», Іспанія), Бруно Фернандеш ( «Спортинг»), Жоао Маріо («Інтер», Італія) , Піцці ( «Бенфіка»); нападники - Кріштіану Роналду («Ювентус», Італія), Бернарду Сілва («Манчестер Сіті», Англія), Жоао Феліш, Рафа Сілва (обидва - «Бенфіка») Андре Сілва («Севілья», Іспанія), Діогу Жота ( «Вулверхемптон », Англія), Дієго Соуза («Брага»), Гонсалу Гедеш («Валенсія», Іспанія).

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Французькі судді

Поєдинок Португалія - ​​Україна УЄФА довірив судити бригаді з Франції на чолі з 36-річним Клеманом Тюрпеном, якому будуть асистувати на лініях Ніколя Дано і Сіріль Гріньоре (запасний рефері - Бенуа Мелло).

Клеман Тюрпен, що працює на матчах під егідою ФІФА з 2010-го, раніше не раз перетинався з нашими командами, в тому числі і на стадіоні "Да Луш" в Лісабоні: Німеччина (U21) - Україна (U21) - 2:1 в 2010 -м, Молдова - Україна - 0: 0 в 2012-му, «Тун» - «Динамо» - 0: 2 в 2013-му (на 16-й хвилині француз вилучив з поля динамівця Дьємерсі Мбокані), Україна - Ісландія - 1:1 в 2016-м (на 83-й хвилині Коноплянка не реалізував пенальті), «Бенфіка» - «Динамо» - 1:0 в 2016-м і «Аякс» - «Динамо» - 3:1 в 2018-м.

Жуніор Мораес прибув до збірної України

31-річний бразильський нападник донецького «Шахтаря» Жуніор Мораес, який отримав український паспорт, відгукнувся на виклик Андрія Шевченка і став футболістом збірної України.

Форвард вже прибув до табору команди і ввечері у вівторок, 19 березня, форвард провів у складі "жовто-синіх" перше тренування.

Тренування збірної України на "Олімпійському"

У понеділок, 18 березня, наша національна команда зібралася в Києві, розмістившись у готелі Hilton. Увечері підопічні Андрія Шевченка провели відкриту для уболівальників тренування на «Олімпійському», роздавши перед цим всім бажаючим автографи і сфотографувавшись на пам'ять.

День в історії

У своїй історії, яка з 1992 року налічує 255 матчів, збірна України провела 22 березня лише один матч, але дуже вдалий. У цей день в 2013 році команда Михайла Фоменка на стадіоні "Народовому" у Варшаві в рамках відбіркового циклу ЧС 2014 обіграла збірну Польщі - 1: 3 (Ярмоленко, Гусєв, Зозуля).

З тих, хто викликаний до табору "жовто-блакитних" на цей раз, у варшавському матчі брали участь Андрій Пятов, Тарас Степаненко та Роман Безус.

Команда Шевченка

Головний тренер збірної України Андрій Шевченко викликав у національну команду на відбіркові матчі Євро-2020 з Португалією і Люксембургом (25 березня в місті Люксембург) 26 футболістів.

Вперше з вересня 2017 го в національну команду запрошений півзахисник бельгійського «Гента» Роман Безус, а в резервному списку з'явилося прізвище форварда іспанського «Альбасете» Романа Зозулі.

Збірна України: воротарі - Андрій П'ятов («Шахтар»), Денис Бойко («Динамо»), Андрій Лунін («Леганес», Іспанія); захисники - Сергій Кривцов, Богдан Бутко, Микола Матвієнко (всі - «Шахтар»), Микита Бурда, Артем Шабанов, Віталій Миколенко (всі - «Динамо»), Олександр Караваєв («Зоря»), Едуард Соболь («Яблунець», Чехія ); півзахисники - Євген Коноплянка («Шальке», Німеччина), Тарас Степаненко, Марлос, Віктор Коваленко, Сергій Болбат (всі - «Шахтар»), Сергій Сидорчук, Віктор Циганков, Віталій Буяльський, Микола Шапаренко, Володимир Шепелєв (всі - «Динамо» ), Олександр Зінченко («Манчестер Сіті», Англія), Руслан Малиновський («Генк», Бельгія), Роман Безус («Гент», Бельгія); нападники - Роман Яремчук («Гент», Бельгія), Артем Кравець («Кайсеріспор», Туреччина).

До резервного списку збірної потрапили захисник Ігор Пластун ( «Гент», Бельгія), півзахисник Іван Петряк ( «Ференцварош», Угорщина) і форвард Роман Зозуля («Альбасете», Іспанія).

Склад португальців дорожче майже в шість разів

Авторитетний портал transfermarkt. de оцінює загальну вартість футболістів збірної Португалії майже в шість разів дорожче, ніж підопічних Андрія Шевченка (661 млн євро проти 114,65 млн).

Найдорожчі футболісти португальської команди - Кріштіану Роналду ( «Ювентус», 100 млн євро), Бернарду Сілва ( «Манчестер Сіті», 80 млн), Жоао Канселье ( «Ювентус», 55 млн), Рубен Невеш ( «Вулверхемптон», 40 млн ) і Нельсон Семеду ( «Барселона», 40 млн).

Що ж стосується збірної України, то дорожче всіх в складі команди Шевченко стоять Олександр Зінченко («Манчестер Сіті», 15 млн євро), Марлос («Шахтар», 11 млн), Віктор Циганков («Динамо», 10 млн), Євген Коноплянка («Шальке», 10 млн), Тарас Степаненко ( «Шахтар», 10 млн) і Руслан Малиновський («Генк», 10 млн).

Плеймейкер «Вест Хема» Андрій Ярмоленко оцінюється в 20 млн євро.

Стадіон "Да Луш"

Домашня арена лісабонської «Бенфіки» «Ештадіу да Луш» (в перекладі з португальської «Стадіон світла») була побудована на місці старої арени, вміщає від 78 000 до 120 000 глядачів.

У 2002 році стадіон був повністю демонтований, і на його місці побудували арену, яка здатна прийняти на своїх трибунах 65 647 уболівальників і входить в число 25 найбільш містких стадіонів Європи.

На «Да Луш», на якому вашому покірному слузі доводилося бувати тричі, проходили матчі чемпіонату Європи 2004 року, в тому числі фінал між збірними Португалії та Греції (0:1), а також фінальний поєдинок Ліги чемпіонів 2014 року

До речі, переможна серія збірної Португалії на «Да Луш» налічує вісім матчів. Після того, як команда 2 червня 2012 року в товариській зустрічі поступилася туркам (1: 3), португальці виграли всі свої поєдинки із загальним рахунком 20: 1: у Росії - 1:0, у Швеції - 1:0, у Сербії - 2:1, в Естонії - 7:0, в Угорщини - 3:0, у Швейцарії - 2:0 в Алжиру - 3:0 і в Італії - 1:0.

При цьому на інший лісабонської арені «Жозе Алвеладе» (стадіон «Спортинга») збірна Португалії не може виграти вже в чотирьох матчах поспіль.

Україна проти Португалії

Історія протистояння суперників нараховує всього два матчі, що відбулися в 1996 році в рамках відбіркового циклу ЧС-1 998. 5 жовтня збірна України в Києві завдяки голам Сергія Попова та Юрія Максимова на 88-й хвилині вирвала перемогу у іменитого суперника - 2:1, а 9 листопада португальці взяли реванш в Порту - 1:0.

Збірна Португалії займає в рейтингу ФІФА шосту позицію, поступаючись лише Англії, Хорватії, Бразилії, Франції та лідируючої Бельгії. Команда України - на 30-й позиції.

Погода в день матчу

У п'ятницю, 22 березня, синоптики обіцяють в столиці Португалії добру погоду - безхмарне небо і 11-21 градус тепла.

Збірна України

Футболісти збірної України розпочали підготовку до старту відбіркового турніру Євро-2020.

Напередодні футболісти провели в Києві на НСК "Олімпійський" відкрите тренування. А вже 22 березня в Лісабоні відбудеться перший матч групи В, в якому гравці української збірної зіграють з чинними чемпіонами Європи національною командою Португалії. За португальців вийде грати Кріштіану Роналду, проти якого вже придумав свій план Андрій Шевченко.

Українські футболісти провели тренування на полі стадіону "Олімпійський", а потім взяли участь в автограф-сесії і спільних фото з фанатами.

Півзахисник англійського Манчестер Сіті Олександр Зінченко порадував юного фаната з Казахстану Алі Турганбекова, у якої немає ніг. Алі дуже любить футбол і зіграти разом з відомим футболістом було його мрією, яка здійснилася в Києві!

Також з казахстанським фанатом, який отримав у подарунок м'яч і плакат, сфотографувався Андрій Шевченко!

Напередодні старту збірної України у відбірковому циклі Євро-2020 головний тренер "жовто-блакитних" Андрій Шевченко дав прес-конференцію в Києві та відповів на питання журналістів. Український коуч висловився про лідера збірної Португалії Кріштіану Роналду.

"Проти кращих гравців світу стратегію важко знайти. Ми повинні працювати над командною грою. Повинна бути колективна гра. Будуть невеликі зміни саме до цієї гри. Португалія – класна команда. Ми будемо шукати різні стратегії, щоб прибрати Роналду подалі від воріт.

Роналду в матчі з Атлетіко показав, що вік – йому не перешкода. Він все вміє на полі: відмінно грає в карному майданчику, має гольове чуття", - сказав Андрій Миколайович.

Збірна України зустрінеться з Португалією (22 березня) і Люксембургом (25 березня).

Як раніше повідомляв Знай.ua, Жуніор Мораес приєднався до збірної України.