Українців чекають кардинальні зміни в законодавстві про декретну відпустку. Парламентарії розповіли про важливі деталі і пояснили, навіщо це потрібно.

Про підготовку нововведень в інтерв'ю "Радіо Свобода" розповіла віцеспікер Верховної Ради Олена Кондратюк. Вона зазначила, що "ментальні матріархальні стереотипи", які вселили українцям, заважають нам зрівняти в правах і обов'язках по догляду за дитиною чоловіків і жінок.

Дитина, Pixabay
Дитина, Pixabay

Саме тому у парламенті готують законопроєкт, який допоможе це зробити. Згідно з ним, декрет зможуть брати батько і мати дитини по черзі.

"Чому ви не можете побути в декреті місяць, наприклад, а потім дружина місяць в декреті? До речі, законодавство це теж ми зараз хочемо вжити, щоб мали можливість і чоловік, і дружина йти в декрет. Нічого тут складного немає. Це просто такі ментальні матріархальні якісь вже стереотипи, які в нас навіяли.", - сказала Кондратюк. Олена Кондратюк

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Законопроєкт №3695 передбачає наступні зміни:

  • Якщо чоловік захоче взяти відпустку замість жінки, він повинен принести своєму роботодавцю довідку, що дружина відмовилася брати декрет (її потрібно взяти на місці роботи жінки).
  • Жінки з двома дітьми і більше мають право на щорічну додаткову відпустку. Нині ж таке право отримають і чоловіки.
  • Після народження дитини батько отримає право на оплачувану 14-денну відпустку (якщо він живе з матір'ю дитини, незалежно від штампа в паспорті). Його можна буде використовувати протягом трьох місяців з моменту народження дитини.

Немовлята, скріншот: YouTube
Немовлята, скріншот: YouTube

Нагадаємо, у Польщі затримано колишнього голову "Укравтодору" Славоміра Новака, у чому підозрюють ексчиновника

Як повідомляв портал "Знай.uа", Сердючка зажадала від Деркача нових плівок Порошенка: "Треба терміново в iTunes новий альбом"

Також Знай.uа" писав, в Україні стрімко подорожчали продукти. За І півріччя 2020 року найстрімкіше додали в ціні яблука, подорожчавши більш ніж у 2 рази.