Прес-штаб ООС на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook вирішив розповісти історію молодого хлопця з Луганщини на прізвисько "Барт" на Донбасі.
Він врятував вже більше сотні українців, його бойове хрещення відбулося влітку 2016-го року, поблизу Майорська. Максим зіткнувся з критичним випадком, адже поранений був такий же молодий хлопець. Ноги перебиті, пневмотораксом. Він не може ні дихати, ні рухатися. Осколок влетів у легеню, а також пробив діафрагму, кишечник і застряг у хребті.
У цей момент немає часу на ступор або емоції, необхідно зберігати холодний розум.

Донбас, фото: прес-служба ООС
Донбас, фото: прес-служба ООС

"Барт" закочує рукава і-вперед! За мить згадує все, чого вчили на лекціях! Зупинка кровотечі, інфузії, підтримка... Незважаючи на безліч несумісних з життям травм, вдалося доставити пораненого в госпіталь в стабільному стані... Так випускник медучилища перетворився на справжнього бойового медика. Але на той момент він ледь усвідомлював, що це був лише початок... з тих пір пройшло багато часу. "Барт" і досі на передовій, змінив кілька підрозділів, перестав рахувати ротації, а число тих, кого врятував, давно перевалило за сотню...", - йдеться в повідомленні.

Він пам'ятає серпень 2018-го року, коли йому довелося рятувати відразу вісьмох військовослужбовців. Крім них були ще люди з контузіями, четверо загинуло на місці. З цих 8 осіб двоє важко поранені, в уламках з верхівки до п'ят, за його словами. Макс виїхав на позицію о п'ятій ранку і повернувся після 14. Паралельно цьому тривали запеклі бої, ворог намагався прорватися, проте нічого не вийшло. Більшість поранених зуміли вижити і повернутися в стрій. Вони згодом навіть сигарети приносили на знак подяки. Хлопця вдома чекають батьки і молода наречена, проте Максим не планує залишати бойових товаришів.

Морпіхи здали кров, фото: прес - служба ООС
Морпіхи здали кров, фото: прес - служба ООС

"Здається, ще в 2015-му ніякого уявлення про армію не мав, спокійно довчався в училищі. Прийшла повістка, далі-мобілізація... Хто б міг подумати, що так затягне? Зізнаюся чесно, вже через два тижні перебування на службі зрозумів, що моє місце саме тут", - повідомляє Максим.

Але і "айдарівці" не зможуть просто так відпустити "Барта". Адже такі фахівці на вагу золота, а він з початку служби заочно вивчився на фізіотерапевта, паралельно проходженню декількох курсів тактичної медицини. Макс не тільки рятує життя, але і допомагає відновлюватися після поранень. Він каже, що поки в новій спеціальності не працював повноцінно, проте до нього регулярно звертаються за порадами.

"Товаришеві осколками посікло пальці, після того, як їх зшили, пальці нормально не функціонували. Розробив йому комплекс вправ, вже через місяць він відновив моторику. Тепер регулярно хизується і різні жести мені демонструє!", - зазначив "Барт", який за п'ять років на передовій зумів отримати величезний досвід тактичної медицини, якого вистачить на кілька дисертацій.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Скріншот: facebook.com/pressjfo.news
Скріншот: facebook.com/pressjfo.news

Нагадаємо, військовий медик підказав, як дізнатися групу крові і що класти в аптечку: ці знання врятують життя

Як повідомляв "Знай.ua", Європейські дипломати відвідали замінований Донбас: "Не питають національності"

Знай.ua писав, воїни ЗСУ удосконалили навички з мінної безпеки: головне правило - не лізь