Шапки і пуховики ще доведеться поносити

Якщо із таненням лютневих заметів хтось встиг сховати зимові речі в очікуванні сонячної весни, доведеться їх знову дістати. Впродовж цього тижня в Україну повернеться морозна погода. Мало того, ці дні навіть поб'ють січневі показники. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Зима, мороз - фото Знай.ua
Зима, мороз - фото Знай.ua

Морози "завітали" з західної Росії

Як відзначають експерти, похолодання прийшло до України з північного сходу.

"Нинішнє похолодання пов'язане з переміщенням холодної повітряної маси з північного сходу. Це – район західної Росії, Підмосков'я. Там температури ще нижчі: наприклад, в Москві зараз температура опускається до -20. Відповідно, найхолодніший на сьогодні в Україні регіон – це північний схід Сумської області", - повідомляє Знай.ua еколог, працівник Національного природного парку "Голосіївський" Олександр Соколенко.

Зима, мороз - фото Знай.ua
Зима, мороз - фото Знай.ua

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Саме в цій частині Сумської області з завтрашнього дня температура буде опускатися до -15 градусів.

"Пересуваючись на південний захід, холодна повітряна маса прогрівається, тому у Києві будуть вже не такі низькі температури – від 5 до 7 градусів морозу вночі будуть триматися до п'ятниці. Денна температура в столиці сьогодні становитиме близько 0, а завтра підвищиться до +1-+2 градусів", - зазначає експерт.

Перший "зимовий" день припав на 8 березня, а триватиме похолодання до 14 числа.

Офіс президента, новорічне містечко - фото Знай.ua
Офіс президента, новорічне містечко - фото Знай.ua

Що аномального?

За словами Олександра Соколенка, українці стали свідками справжньої "кліматичної аномалії". Та от тільки мова тут не про березень.

"Те, що початок березня до середини місяця включно, є холодним – це, навпаки, вважається нормою. Згідно з кліматичною нормою, до середини березня має триматися зимовий характер погоди. Коли ж у березні фіксуються значні плюсові температури – як раз це є відхиленням від норми", - відзначає еколог Олександр Соколенко.

Чого не сказати про погоду, що спостерігалася в першій половині січня.

"+8 градусів на Новий Рік і у наступні дні до Різдва – це є аномальним, такої температури у січні не повинно бути. Тож у нас спостерігається парадокс: на початку січня було тепліше, ніж в першій половині березня", - пояснює експерт.

Зима, мороз - фото Знай.ua
Зима, мороз - фото Знай.ua

Як в інших регіонах?

Нічні морози охоплять всі області України.

"Самим холодним регіоном цього тижня виявиться північний схід України, а також схід і північ країни. Трохи тепліше буде в Центральній Україні. Але суттєвих розбіжностей в температурі фіксуватися не буде – нічні морози зараз спостерігаються навіть в центральній частині Криму", - еколог, працівник Національного природного парку "Голосіївський" Олександр Соколенко.

Зимова погода триматиметься до кінця цього тижня.

Cнігопад, зима - фото Знай.ua
Cнігопад, зима - фото Знай.ua

Скажімо, завтра, 10 березня, у Києві максимальна денна температура становитиме 0-+1 градус. Нічна ж опуститься до -7.

Погода - sinoptik.ua
Погода - sinoptik.ua

Аналогічна ситуація спостерігатиметься і у Львові. В четвер, 11 березня, нічна температура сягатиме -7 градусів.

Погода - sinoptik.ua
Погода - sinoptik.ua

А от на Сході країни мінусова температура фіксуватиметься навіть вдень. З 9 по 12 березня вдень тут триматиметься до -3 градусів, а вночі – до -9.

Погода - sinoptik.ua
Погода - sinoptik.ua

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.