Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, піст триватиме до свята Великодня, який цього року православні відзначать 2 травня.

«Ми постимося заради чогось більшого, ніж просто утримання в їжі. Внаслідок обмеження надмірності в задоволенні своїх щоденних потреб і віддалення від життєвої суєти відбувається очищення душі, наближення її до Бога, наповнення серця духовною радістю та бажанням жити за заповідями Божими. Великий піст - це наша спроба змінити себе і світ на краще», - сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій, звертаючись до віруючих.

Великий піст складається зі Святої Чотиридесятниці - перші 40 днів посту - і Страсної седмиці. Найбільш суворі седмиці (тижні) - перша і остання - Страсна.

У Великий піст за уставом православні відмовляються від їжі тваринного походження - яєць, м'ясних, молочних продуктів. Рибу їдять лише у дні дванадесятих свят - Благовіщення Пресвятої Богородиці - 7 квітня і на Вхід Господній в Єрусалим - 25 квітня. У Лазареву суботу, 24 квітня, дозволяється рибна ікра. За монастирським уставом у понеділок першої седмиці - повне утримання від їжі, а також у Велику п'ятницю на Страсному тижні - до виносу плащаниці.

У дні Великого посту в понеділок, середу і п'ятницю - сухоядення - їжа без термічної обробки і масла. У вівторок і четвер дозволяється варена їжа без олії. У суботу та неділю можна їсти гарячу їжу з рослинною олією. Такі правила - це монастирський устав. Віруючим міру утримання треба обговорити з духівником.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Наприклад, послаблення посту необхідно дітям, вагітним, хворим людям, а також тим, чия робота пов'язана з фізичними навантаженнями.

Під час посту не відбувається Таїнство вінчання.

Важливо пам'ятати, що Великий піст - не дієта і не голодування. Головний сенс - в духовній підготовці до свята Пасхи. Протягом посту віруючі беруть участь у Таїнствах Покаяння, Причастя і Соборування.

Під час Чотиридесятниці можна причаститися в суботу та неділю, а також по середах і п'ятницях, коли в храмах звершується Літургія Передосвячених Дарів. В інші дні Літургія не звершується. Це період посиленої молитви.

З понеділка по четвер першого тижня посту ввечері в усіх храмах читається Великий канон Андрія Критського. Великий канон читається повністю, а також Житіє преподобної Марії Єгипетської - в середу ввечері, 14 квітня.

Під час посту віруючі намагаються відмовитися від шкідливих звичок і допомогти нужденним.

На Великий піст в 2021 році Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій благословив віруючим Української Православної Церкви особливе молитовне правило.

«Благословляється вірним нашої Церкви протягом цього Великого посту щодня прочитувати по одній кафізмі з Псалтирі. Крім цього, благословляється робити по три земні поклони з молитвою «Отче наш» з проханням прощення наших гріхів, а також по три земні поклони з молитвою «Богородице Діво» з проханням благословення Божого для нашої Української землі та її народу», - закликав Предстоятель Української Православної Церкви.