Відомий український педіатр, телеведучий і вже дуже популярний блогер Євген Комаровський в ці квітневі дні розповів про небезпеку кліщів, як уберегти від них дитину і як реагувати на укус.

Відомий педіатр зазначив, що основна загроза, яку несуть кліщі, пов'язана з перенесенням ними різних захворювань, найнебезпечнішим з яких є кліщовий енцефаліт.

Про це стало відомо завдяки новій публікації доктора Комаровського в мережі Instagram.

Публікація Євгена Комаровського, скріншот: Instagram
Публікація Євгена Комаровського, скріншот: Instagram

Кліщі починають проявляти небезпеку навесні, виходячи із зимової биопаузи і зберігають її до осінніх заморозків. Пік їх активності припадає на літні місяці. В основному вони мешкають в лісі, але також зустрічаються в парках, у високій траві біля берега водойм, на садових ділянках і т. д.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Єдиним ефективним засобом захисту від кліщового енцефаліту є відповідні вакцини. Частину вакцин можна використовувати тільки по досягненню трирічного віку. Тому потрібно бути особливо уважними до маленьких дітей, які не захищені протиенцефалітними щепленнями.

Існує ряд заходів, спрямованих на запобігання укусів дітей кліщами під час лісових прогулянках: найкращим взуттям є високі гумові чоботи, заправляєте штани в шкарпетки, одяг повинен бути з довгими рукавами, обов'язково використовуйте головний убір, бажано не залишати відкритою шию, на одязі світлих тонів простіше помітити кліща.

Також можна використовувати протикліщові репеленти, в тому числі для захисту дитячої коляски, але будьте обережні, вони токсичні, мають вікові обмеження застосування. Більшість з них наносяться не на шкіру, а на одяг. Уважно ознайомтеся з інструкцією перед покупкою і застосуванням.

Укус кліща непомітний через використовуваного ним знеболюючого, тому дуже важливо уважно оглядати все тіло дитини після прогулянки, наприклад в лісі, в парку, на дачі, в будь-якому місці покритому травою і/або чагарником. Кліщів часто можна виявити за вухами, у волоссі, під пахвами, в паху, під колінами і між пальцями ніг.

Кліщі, фото Wikimedia Commons
Кліщі, фото Wikimedia Commons

Якщо ви виявили на тілі дитини кліща, то потрібно акуратно, намагаючись не пошкодити, витягти його - описаних методів багато, ознайомтеся з ними і виберіть відповідний вам. Витягнутого кліща потрібно помістити в банку з вологою серветкою для подальшої передачі на аналіз.

Після цього, не відкладаючи, прямуєте до лікаря. Крім того, протягом не менше ніж трьох тижнів уважно спостерігайте за станом дитини і місцем укусу, при будь-яких змінах або скаргах негайно звертайтеся за медичною допомогою, з обов'язковим зазначенням на укус кліща.

Раніше повідомляли, погіршення після поліпшення - доктор Комаровський пояснив, що робити: "Мозок стерилізують".

Як повідомляв Знай.uа, доктор Комаровський пояснив, як бабусі можуть нашкодити дитині: "Має насторожити".

Знай.uа писав, доктор Євген Комаровський пояснив, кому насправді допомагають ліки для зміцнення імунітету.