Сьогодні, 28 травня, у традиції православної церкви вшановують пам’ять святого Пахомія Великого. Цей чоловік був засновником одних із перших монастирів.

Ще замолоду Пахомій був військовим в армії імператора Костянтина, однак після зустрічі з ранніми християнами проникся вірою та навернувся до праведного життя.

За свідченнями сучасників, Пахомій вмів творити дива.

Прийнявши хрещення в 317 році, Пахомій обрав життя в пустелі як спосіб стати праведним. Будучи відлюдником, він винайшов нову форму чернечого життя – кіновію. Відповідно до неї монах має повністю відокремитись від життя соціуму, йому забороняли будь-які стосунки з рідними.

Черниця, фото: скріншот з відео
Черниця, фото: скріншот з відео

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Довкола монастирів почали будувати захисні стіни. На ченців чекала робота, суворі обмеження в одязі, розпорядку сну та їжі. Чернець не мав права на особисте майно.

Виходити за стіни монастиря заборонялося, заохочувалися читання книг і молитви.

Пахомій став засновником п’яти чоловічих та одного жіночого монастирів, а також церкви в Єгипті. Помер святий у 346 році.

Ченці Святогірської Лаври, скрін з відео
Ченці Святогірської Лаври, скрін з відео

В народі Пахома називають Теплим або ж Бокогрієм.

Цього дня бралися до засівання пшениці чи вівса. Щоб пшениця зросла гарною, посівні роботи поспішали завершити до полудня.

Не дозволялося саджати чи сіяти інші культури, оскільки вважалося, що діла з них не буде – не виростуть. Про капусту казали, що, якщо її посадити цього дня, то качанів не дочекаєшся. Огірки будуть криві й несмачні, а на горох, квасолю та боби нападуть черви.

Погода на Пахома Теплого

  • Якщо бачили червоний небосхил на сході- літо буде спекотним.
  • Який Пахом, таке і все літо.
  • На Пахома дощить – негоді скоро кінець.
  • Веселка на Пахома – попереду погожі дні.
  • Гарна погода на Пахома – рибалка буде вдалою.
  • Ластівки не повернулися в своє гніздо – чекайте пожежу чи інше лихо.
  • Метелики літають над землею – пшениця вродить.

город, фото Pxhere
город, фото Pxhere

Нагадаємо, ведуча прославилася на весь Інтернет після курйозу в прямому ефірі: прогноз погоди ще ніколи не був таким смішним

Як повідомляв "Знай.ua", синоптики спрогнозували, якою буде погода на перший місяць літа

Знай.ua писав, прогноз погоди на 2021: українців чекає літо в травні і зима на контрасті