У церковному календарі субота, 29 травня, відзначена особливим кольором і шрифтом. У цей день шанують Федора Житника. Дана назва з'явилася через те, що наші предки вважали цю дату повністю ідеальною для посіву жита.

Саме тому ми розповімо нашим читачам, які традиції і прикмети пов'язані з цим днем.

Молитва, скріншот із відео
Молитва, скріншот із відео

Хто відзначає іменини 29 травня:

Іменини відзначають Олександр, Георгій, Єфрем, Касьян, Лаврентій, Федір, Віт, Модест, Кріскентія, Муза. Не забудьте привітати своїх близьких!

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Головні традиції свята

Коли наші предки поверталися з сівби, то вдома вони обов'язково накривали стіл зі страв, які приготували з жита. Наприклад, ячмінний квас, різні каші і пироги з житнього жита.

Вважалося, що якщо їсти в цей день такі страви, то врожай цього року обов'язково буде хорошим. Однак багато хто не їв з ложок - було повір'я, що так можна з дому все щастя винести.

Також нерідко говорять про весільні повір'я. Наприклад, вважалося, що в День Федіра Житника свекруха не повинна купувати рушник, який на весіллі стелитимуть перед молодими.

Предки вірили, що тоді свекруха сваритиметься з дружиною свого сина. Для того щоб шлюб був міцним і не розвалився, туфлі майбутня наречена повинна була купувати одна і на самоті.

Жито, скріншот: YouTube
Жито, скріншот: YouTube

Що не можна робити на Федіра Житника:

•Прибирати вдома, якщо потрібно працювати на городі-вважалося, що земля може затамувати образу і не дати хороший урожай;
•Ображати і погано висловлюватися про землю.

Прикмети на Федіра Житника:

•Якщо собака лежить з висунутим язиком, то погода буде ясна;
•Якщо добре клює риба, то в наступні дні будуть дощі;
•Голосно каркає ворона - можуть трапитися нещастя;
•Якщо гримить грім, то жито дасть хороший врожай.

Раніше повідомляли, історія Львівської церкви Пресвятої Трійці: чула молитви козаків.

Як повідомляв Знай.uа, молитва Миколі Чудотворцю про допомогу дітям: читай з вірою.

Знай.uа писав, шеф закохається в твоє резюме: потужна молитва на удачу в роботі.