Ліквідація, санація, банкрутство – з цими термінами дуже часто стикаються українські бізнесмени. Та що насправді ховається за цими термінами та як вони можуть допомогти бізнесу.
Про це розповіли у програмі "Анатомія конфлікту" з заступницею Міністра юстиції Валерією Коломієць
За словами Володимира Погребняка, судді КГС ВС бізнес в Україні ще при його зародженні одразу поділився на дві ланки. Це так званий великий, коли він тяжів до успадкування радянської інфраструктури, корпоратизації та переходу прав власності. Та на середній та малий, який в Україні розвивався більш до законів бізнесу.

Володимир Погребняк, скріншот із відео
Володимир Погребняк, скріншот із відео

"Підприємництво це не лише про гроші. Це і соціальна складова у вигляді робітників, це й публічна складова у вигляді податків, і корпоративна складова. Це такий спектр відносин в яких суб'єкт потрапляючи у процедуру банкрутства, вони відразу всі опиняються у полі зору суду", - зазначив суддя.

Володимира Погребняк зазначив, що з заявами про банкрутство наразі більше звертаються саме кредитори, а не самі боржники. Хоча мало б бути навпаки, адже боржник як ніхто краще знає ситуацію у якій він опинився.

"Значною мірою банкрутство сприймається, як реалізація каральної функції. Тому у нас боржник до останнього не повідомляє про банкрутство. Якщо говорити про зовнішній погляд, то кредитор же не знає всього, він лише по окремим ознакам може сказати, що дійсно ж підозра, тому він подає заяву. Але коли кредитор бачить ці ознаки, то насправді ситуація зсередини набагато гірша. Тому більшість справ поданих на цьому етапі закінчується саме ліквідацією", - зазначив Володимира Погребняк.

Володимир Погребняк, скріншот із відео
Володимир Погребняк, скріншот із відео

Процедура банкрутства зазвичай йде двома паралельними процесами. Це суддівський процес та управлінський. Володимира Погребняк зазначив, що є такий алгоритм, коли до судового засідання боржник може погасити заборгованість і на цьому питання повністю вичерпається. У такому випадку кредитор отримає гроші, а підприємець не втратить свій бізнес.
Тому у разі коли власник бізнесу хоче зберегти своє підприємство, то про своє банкрутство він має заявляти сам аби мати змогу його реанімувати.