Православні віряни вступають в Успенський піст 14 серпня. Цей період завершиться святом Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня.

Період посту заведено відбувати в тілесному й духовному утриманні. Успенський піст триває два тижні й по строгості дещо поступається Великому. Говіння встановлено, щоб роздумувати над життям Пресвятої Богородиці, яка є зразком смирення й лагідності.

Харчування в період Успенського передбачає відмову від м'ясних і молочних продуктів, риби, а також яєць. Дозволяються будь-які крупи, овочі, фрукти, горіхи, ягоди, гриби, макаронні вироби, хліб. З солодощів можна вживати мед, сухофрукти, пісну випічку.

Маковея, початок Успенського посту, кадр з відео
Маковея, початок Успенського посту, кадр з відео

А 19 серпня, у свято Преображення Господнього, можна вживати рибу. Слід врахувати, що пісне харчування кожен вірянин повинен узгоджувати зі своїм станом здоров'я, щоб говіння не принесло шкоди організму.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Водночас священнослужителі наполягають на тому, що піст повинен бути не тільки фізичним. То ж віряни повинні берегтися від гордості й жити, дотримуючись християнських чеснот.

Ікона Успіння Пресвятої Богородиці
Ікона Успіння Пресвятої Богородиці

Нагадаємо, як святкувати Маковія 14 серпня: суворі заборони у цей день. Чого в жодному разі не можна робити в цей день

Як повідомляв портал "Знай.ua", колишній учень з "фізруком" пліч-о-пліч боронять Батьківщину: "Ставив мені двійки". Учителю і його колишньому учню довелося разом служити у війську

Також "Знай.ua" писав, відважний воїн віддав життя за Україну, побратими не стримують сліз: "Богдан був справжнім офіцером". Побратими та рідні попрощалися з полеглим воїном