19 серпня християни відзначатимуть свято Преображення Господнє. Народна назва цього свята - Яблучний Спас. Які звичаї та традиції святкування Спасу існують в Україні?

Преображення Господнє – це одне з ключових християнських свят, до нього завжди готувалися заздалегідь. Крім християнської складової, Яблучний Спас має і язичницьке коріння – це свято врожаю, свято закінчення роботи на полі.

Яблуко / фото: Pixabay
Яблуко / фото: Pixabay

Тому до церкви цього дня несли кошики, повні щедрих дарів природи: груш, яблук, меду, слив. З різноманітного зілля складали букетики, які потім зберігали впродовж року на покутті – ними кропили хату, щоб захистити від нечистої сили. Зілля з таких букетиків вважалося цілющим, його заварювали від різних хвороб.

Церква, фото: Facebook
Церква, фото: Facebook

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

В народі вважалося, що головний атрибут свята – яблуко, не можна їсти до 19 серпня. Після освячення в церкві їсти дозволялося всі фрукти.

Серед господинь існує звичай цього дня готувати різну випічку із яблуками та медом – пиріжки, струдлі, рулети.

Саме на Спаса випікали першу хлібину з зерна нового врожаю. На полі, з якого зібрали всю пшеницю, залишали останній снопик – щоб польовим духам було, куди ховатися на зиму.

Нагадаємо, як святкувати Маковія 14 серпня: суворі заборони у цей день. Чого в жодному разі не можна робити в цей день

Як повідомляв портал "Знай.ua", колишній учень з "фізруком" пліч-о-пліч боронять Батьківщину: "Ставив мені двійки". Учителю і його колишньому учню довелося разом служити у війську

Також "Знай.ua" писав, відважний воїн віддав життя за Україну, побратими не стримують сліз: "Богдан був справжнім офіцером". Побратими та рідні попрощалися з полеглим воїном