Команда дослідників розробила ШI, який може передбачати майбутні пандемії і попереджати, що ми повинні швидко розгорнути його, щоб захистити людство.

Відповідну публікацію розмістили на порталі «Daily Star»

Згідно з новим дослідженням, штучний інтелект може виявити пандемії в стилі Covid до того, як вони відбудуться.

Він може ідентифікувати віруси, що заражають тварин, які з найбільшою ймовірністю передаються людині.

Ця технологія допоможе контролювати спалахи і прискорити розробку вакцин.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Він заснований на "секвенуванні генома" - все більш важливому інструменті відстеження інфекцій.

Моделі машинного навчання, розроблені командою Університету Глазго, розпізнали "зоонозні захворювання", які передаються від птахів, ссавців, рептилій або риб.

Інфекція
Інфекція

Їх виробництво дешево, і вони можуть виявитися життєво важливими в «епоху пандемій», що нависла над світом.

Співавтор Симон Бабаян сказав: "Ці відкриття додають важливу частину до і без того дивовижного обсягу інформації, який ми можемо витягти з генетичної послідовності вірусів за допомогою методів штучного інтелекту. Геномна послідовність, як правило, є першою, а часто і єдиною наявною у нас інформацією про нововиявлені віруси, і чим більше інформації ми зможемо витягти з неї, тим швидше ми зможемо визначити походження вірусу і зоонозний ризик, який він може представляти. Чим більше вірусів буде охарактеризовано, тим ефективнішими стануть наші моделі машинного навчання для виявлення рідкісних вірусів, за якими слід уважно стежити і приділяти пріоритетну увагу при розробці превентивної вакцини".

Свиня
Свиня

Геном - це інструкція для організму, що містить всю інформацію, необхідну для його створення і підтримки.

Людські геноми, що складаються з дволанцюгової ДНК, записані особливим кодом з чотирьох нуклеотидних "букв" довжиною більше трьох мільярдів.

Коронавіруси як Covid є однин короткий ланцюг РНК тільки 30000 листів в довжину. Їх можна "прочитати" один за іншим за допомогою секвенування.

Віруси постійно видозмінюються, змінюючи кілька букв за раз, коли вони діляться і поширюються, заражаючи більше людей.

За оцінками, тварини вражені до 1,7 мільйона різних вірусів, від яких виникає більшість нових інфекцій людини.

Як раніше повідомляв портал "Znaj", в Україні почнуть робити свою вакцину.