В останній день першого місяця року, 31 січня, православні всього світу відзначають день Опанаса Великого. В народі свято отримало назву Опанаса Ломиноса.

Як вважалося, відсьогодні починалися справжні лютневі морози.

Що можна робити на Опанаса?

Ніч на Опанаса могла віщувати недобре, тож наші предки намагалися усіляко захиститися від злих сил. Для цього в темний час доби читали замовляння, молилися і просили захисту в святого Опанаса.

Езотерики радять цього дня влаштувати сеанс аромотерапії, щоб захистити себе і рідних від хвороб та інших напастей.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року "Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Афанасій Афонський
Афанасій Афонський

Чого не можна робити в цей день?

На Опанаса Ломиноса не бралися за справи, які вимагають вправності та точності. Вважалося, що так можна щось пропустити.

Не рекомендується вдаватися до хірургічних втручань, святкувати весілля чи переїздити на нове місце проживання з тієї ж причини.

Не ходили до лісу чи на риболовлю – боялися заблукати і не повернутися назад.

Афанасій Афонський
Афанасій Афонський

Прикмети 31 січня:

За погодою цього дня помічали, якою буде весна. Якщо мете заметіль – весна прийде пізно.

Якщо крізь хмари проглядає сонце, то незабаром потеплішає.

Чисте західне небо і зграї ворон в ньому – холоди затримаються надовго.

Раніше повідомляли, спостерігати за кішечкою і залишитися вдома з сім'єю: про що говорять прикмети у Єрмілов день 26 січня.

Як повідомляв Знай.uа, митрополит Епіфаній поділився чарівною молитвою для захисту України у важкі часи: "Ми не одні - з нами Бог".

Знай.uа писав, "Бог ніколи не промахується": найсильніші настанови від афонських ченців, для міцного здоров'я і удачі.