Творець геніальних творів "Володар кілець" і "Хоббіт" знав про війну не з чуток. Тому він дав кілька дієвих порад про те, як пережити темні часи.

"Не ревнуй лиходіям, і не заздри тим, хто творить беззаконня"

Нижче два уривки з листів, посланих Дж. Толкієном своєму синові Крістоферу в самий розпал Другої світової війни, коли останній служив у Королівських ВПС.

Лист №81:

Не розумію я позиції BBC (а також і газет — так що, мабуть, головне джерело — Міністерство Інформації): затверджується, що німецька армія — це розрізнене збіговисько маркітантів і деморалізованих невдах, при тому, що, судячи з їх же звітом, ця армія надає лютий опір відбірним, чудово екіпірованим військам (а вони і справді такі), краще яких в житті не виходила на поле битви... сумно бачити, як наша преса преклоняється і плазує, прямо як Геббельс в його кращі часи, волаючи, що, мовляв, будь-який німецький командуючий, який ще тримається в цій розпачливій ситуації (при тому, що це опір з усією виразністю йде на користь військовим потребам його боку), — не інакше як п'яниця і обдурений фанатик.

Не бачу особливої різниці між нашим спільним настроєм і горезвісними «ідіотами-військовими». Ми відмінно знаємо, що Гітлер — вульгарний, неосвічений хам, на додачу до інших своїх недоліків (або їх джерела); але при цьому на світі повнісінько в.і н. хамів, які по-німецьки не говорять і які в подібних же обставинах продемонстрували б більшість гітлерівських характеристик.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Ось в місцевій газеті була грунтовна така стаття, яка на повному серйозі закликала до послідовного знищення всієї німецької нації: мовляв, після військової перемоги інший образ дій просто немислимий; тому що, зволите бачити, німці — вони що, гримучі змії, і в упор не бачать різниці між добром і злом! (А як щодо автора?) Німці настільки ж вправі оголошувати поляків і євреїв підлягають знищенню паразитами і недолюдьми — як ми – вибирати для цієї мети німців; інакше кажучи, ні найменшого права у нас на це немає, що б вони не накоїли... нічого тут не поробиш. Не можна боротися з ворогом за допомогою його ж кільця, не перетворюючись на ворога; але, на жаль, мудрість Гендальфа, схоже, давним-давно пішла разом з ним на істинний Захід.....

Лист №66:

Всі великі звершення, сплановані з розмахом, з точки зору жаби під колесом саме так і сприймаються, — при тому, що в загальному і цілому вони начебто і функціонують благополучно, і роботу свою виконують. Роботу, що в кінцевому рахунку веде до зла. Бо ми намагаємося перемогти Саурона за допомогою кільця. І навіть досягнемо успіху (принаймні, на те схоже). Але в якості розплати, як ти і без мене знаєш, ми наплодимо нових Сауронів, а люди і ельфи поступово перетворяться в орків.

Не те щоб в реальному житті все це настільки очевидно, як в придуманій історії; та й з самого початку на нашому боці орків було чимало... Ну, ось тобі, будь ласка: ти — Хоббіт серед урукхаїв. Так підтримуй в серці незгасимий хоббітський дух і думай про те, що всі історії такі, якщо подивитися зсередини. А ти потрапив в легенду і справді велику!