У випадку несплати штрафів, накладених територіальними центрами комплектування, громадянину можуть загрожувати серйозні наслідки, включаючи арешт майна. Однак, виникає питання: що станеться, якщо це майно оформлене на дружину?

Юрист Сергій Богун пояснює, що стягнення може бути накладено на майно, яке є спільною сумісною власністю подружжя, якщо судом буде встановлено, що договір був укладений одним із подружжя в інтересах родини. Зокрема, це означає, що майно, набуте під час шлюбу, незалежно від того, на кого воно зареєстроване, є спільною власністю чоловіка та дружини. Це підтверджується статтею 60 Сімейного кодексу України, де зазначено, що будь-яка річ, набута за час шлюбу, належить обом подружжям на праві спільної сумісної власності.

Конфіскація авто, фото: скріншот з відео
Конфіскація авто, фото: скріншот з відео

Важливо розуміти, що стягнення за боргами одного з подружжя може бути накладено не лише на його особисте майно, а й на частку в праві спільної сумісної власності, яка виділена йому в натурі. Тобто, навіть якщо майно зареєстроване на дружину, це не завжди захищає його від арешту в разі несплати штрафів ТЦК.

Сімейний кодекс України вказує, що стягнення може бути накладене на спільне майно, якщо заборгованість виникла внаслідок спільних дій подружжя або одного з них в інтересах родини. Відповідно, майно, яке є спільною власністю подружжя, може підлягати арешту в разі несплати штрафів одним із подружжя, навіть якщо воно зареєстроване на іншого.

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів
Показати ще

Юрист Владислав Дерій радить укладати шлюбний договір, де буде зазначено, що майно, набуте під час шлюбу, належить на праві приватної власності тому з подружжя, на кого воно зареєстроване. Такий договір може бути корисним інструментом для захисту майна в разі виникнення заборгованостей перед державою або іншими кредиторами.

Крім того, якщо нерухомість зареєстрована на дружину, для її продажу не потрібна довіреність від чоловіка, достатньо лише нотаріальної згоди на продаж спільного майна. Це також може допомогти зберегти контроль над власністю у складних ситуаціях.

Нагадаємо, що оштрафують навіть з інвалідністю: як уникнути звірячих штрафів за неявку в ТЦК

Раніше ми розповідали, що за фото заплатите шалені штрафи: які знімки не можна робити у жодному разі в Україні

Також, деяким українцям змінили правила відстрочки: тепер можуть мобілізувати