До кінця 2024 року народні депутати Верховної Ради України планують розглянути законопроєкт щодо масштабної пенсійної реформи. Ця ініціатива, яку активно підтримує Міністерство соціальної політики, має на меті суттєво покращити рівень пенсійного забезпечення для громадян.

Як повідомила очільниця Міністерства соціальної політики Оксана Жолнович, нова пенсійна система повинна вирішити проблему застарілих пенсійних виплат. Планується, що частка пенсії від колишнього заробітку суттєво зросте. Мета реформи — забезпечити українцям заміщення до 60% від заробітку на майбутньому заслуженому відпочинку.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

"Ми завершуємо фінансові розрахунки, оскільки реформа стартує одразу з усіма змінами. Вона охоплює як оновлення солідарної системи, так і впровадження обов'язкової накопичувальної системи", — зазначила Жолнович.

Нова пенсійна система буде цифровізована та не створюватиме додаткового фінансового навантаження для роботодавців. Основна інновація полягає в нарахуванні так званих "пенсійних балів", які залежатимуть від страхового стажу та розміру заробітної плати. Ці бали будуть трансформуватися у відсоток від середньої зарплати в Україні, що в майбутньому дозволить отримувати до 60% від заробітку на пенсії.

Популярні новини зараз
Комуналка б'є по кишенях: за що можуть забрати квартиру у боржників Курс долара кине у розпач: вже затвердили Українцям приготуватися: ЄС запроваджує нові правила в'їзду Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн
Показати ще

"У системі будуть два ключові компоненти: час, протягом якого ви працювали, та внески, які ви сплачували. Усі ці дані будуть відображатися у вашому пенсійному кабінеті, де кожен зможе бачити, скільки балів він набрав за період своєї трудової діяльності", — пояснила міністр.

На сьогодні українські пенсіонери отримують виплати, рівень яких не перевищує 30% від колишнього заробітку, за винятком деяких категорій, зокрема суддів. Запровадження нової пенсійної системи має суттєво змінити ситуацію, підвищуючи якість життя пенсіонерів.

Нагадаємо, пенсії не дочекаєтесь, якщо вчасно це не зробите: стареньким поставили важливу умову

Раніше ми розповідали, що нададуть додаткову допомогу: кому надійдуть виплати

Також, пенсіонерів чекають грошові потрясіння: озвучили дати