Мало хто з українців здогадується, що у їхніх кишенях можуть ховатися справжні скарби. Наприклад, монета номіналом 50 копійок, випущена у 1992 році, яка на перший погляд виглядає звичайною, може виявитися рідкісною і коштувати до 10 000 гривень.

За інформацією з аукціонної платформи Violity, окремі екземпляри цієї монети, зокрема різновид під назвою 4ААм, мають унікальні особливості, що роблять їх привабливими для колекціонерів. Таку монету називають "Англічанкою", оскільки вона була викарбувана за допомогою штемпелів, виготовлених у Великобританії.

Головна відмінність цієї рідкісної монети — це її аверс, на якому щит має випуклу форму, а тризуб, навпаки, вдавлений. Це кардинально відрізняється від стандартного дизайну, де тризуб є опуклим. Помилка виникла під час розробки ескізів у Великобританії, де було затемнено не лише фон монети, а й сам тризуб. За цими ескізами англійці виготовили пуансони для карбування.

50 копійок 1992 року. Фото: Violity
50 копійок 1992 року. Фото: Violity

У Луганську, де планувалося використовувати ці пуансони для налаштування обладнання, виявили невідповідність офіційним вимогам. Хоча такі монети повинні були знищити, деяка кількість все ж залишилася в обігу і потрапила до нумізматів.

Популярні новини зараз
Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст Арештовувати рахунки стане простіше: Нацбанк готує зміни Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Монети цього типу можна знайти на аукціонах, де їх вартість коливається від 2500 до 6000 гривень залежно від їхнього стану. Утім, найцінніші екземпляри можуть коштувати до 10 000 гривень.

Варто зазначити, що рідкісні монети 1992 року номіналом 10 та 25 копійок з таким самим вдавленим тризубом також високо цінуються серед колекціонерів і можуть мати ще вищу вартість.

Нагадаємо, на роботу можна не ходити: за одну українську монету колекціонери дадуть місячну зарплату

Раніше ми розповідали про медаль "Золота Зірка" чи "Серп і Молот": колекціонери готові платити до 250 тисяч гривень

Також, як відрізнити цінні 10 копійок від звичайних: за яку заплатять понад тисячу гривень