Українці можуть одержати кілька тисяч гривень штрафу за свої лічильники електроенергії. За що конкретно можуть покарати, йдеться на офіційній facebook-сторінці "Вінницяобленерго".

Тариф на електроенергію відчутно зріс, відповідно, збільшились і суми у платіжках. Українці шукають способи заощадити на комунальних послугах і часом вдаються до незаконних дій.

Електролічильник. Фото: скрін youtube
Електролічильник. Фото: скрін youtube

Енергетики наголошують, що регулярно виявляють споживачів, які у спробах зменшити рахунки за світло, втручаються в роботу електролічильника. Це може бути як банальний магніт, так і продуманіші, практично професійні дії, які складно виявити без відповідного досвіду.

Втім, у жодному випадку історія не закінчується "хепі-ендом". Фахівці обленерго мають сучасне обладнання, яке допомагає виявити навіть найхитріший спосіб розкрадання електроенергії.

Популярні новини зараз
Мобілізованим оголосили важливе нововведення Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

Електролічильник. Фото: скрін youtube
Електролічильник. Фото: скрін youtube

Як карають порушників

По-перше, порушнику доведеться відшкодувати збитки, завдані підприємству. Сума залежить від низки факторів, зокрема від того, як довго він крав електроенергію. Іноді це сотні тисяч гривень.

Крім того, законодавством передбачено штрафи за таке порушення – від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Це від 1700 до 3400 гривень. Також порушника можуть очікувати виправні роботи на строк до 2 років або обмеження волі на строк до 3 років.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, в опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме лише 1,32 грн за кВт.

Також наш портал інформував, космічні платіжки за світло можна трохи "приземлити": як платити менше.

Крім того, ми писали, якими будуть відключення у разі холодної зими: енергоексперт закликав готуватись.