Ціни на м’ясо в Україні не злетять у космос, але причина цього — не в хорошій економіці, а в бідності споживачів. Про це заявив економіст Олег Пендзин, коментуючи ситуацію на ринку харчів.

За словами фахівця, сьогодні попит на м’ясо в Україні падає, і саме це стримує його здорожчання. Люди просто не мають грошей, щоб купувати м’ясну продукцію у колишніх обсягах.

"Чим бідніші ми стаємо — тим менше споживаємо м’яса, молочки, тим більше їмо хліба й картоплі", — наголосив Пендзин.

Ціни на м'ясо. Фото: скрін youtube
Ціни на м'ясо. Фото: скрін youtube

Наразі вартість свинини, сала та м’яса птиці зростає повільно. Наприклад, сало за рік подорожчало лише на 7%, тоді як ціна на картоплю — зросла вдвічі. Це пов’язано не зі стабільністю ринку, а з тим, що українці змушені урізати витрати на їжу.

Популярні новини зараз
За дрібну помилку — мінус 20% пенсії: літнім українцям запровадили штрафи Силове затримання та "бусифікація": що категорично не можуть робити ТЦК Як працюватимуть "мобільні ТЦК": не автобуси з повістками, а нова тактика мобілізації ТЦК проводять нові "облави" – куди нагрянуть
Показати ще

"Якщо попиту на м’ясо немає, то й піднімати ціну сенсу немає — його просто не куплять", — пояснив експерт.

Формування цін у цьому сегменті, за словами економіста, найближчим часом залежатиме від платоспроможності населення. А вже потім — від собівартості виробництва, кормів та інших ринкових чинників.

Пендзин також додав, що стрімкого зростання цін на м’ясо в найближчі місяці очікувати не варто. Проте це не означає, що ситуація хороша: скоріше навпаки — низький попит є тривожним індикатором зниження життєвого рівня українців.

Нагадаємо, не буде ані юшки, ані котлет: українцям доведеться попрощатися з улюбленою рибою

Як повідомляв портал Знай.ua, ціни на продукти взяли паузу, але ненадовго: як зміниться споживчий кошик українців до кінця літа

Також, ціни на продукти італійські, але гаманці українські: порівняння цін на базові продукти в Україні та Італії