Усі сорти винограду цінуються не лише за приємний смак, а й за багатий склад. Ягода містить значну кількість міді та калію, а також вітаміни, мікроелементи, легкозасвоювані вуглеводи та органічні кислоти. Але це не все.

Завдяки цим компонентам виноград допомагає зміцнити імунітет та підтримувати загальне здоров'я. Його люблять і дорослі, і діти, але корисні властивості цієї ягоди набагато ширші, ніж просто задоволення гастрономів.

Виноград. Фото: скрін youtube
Виноград. Фото: скрін youtube

Чим корисний виноград для організму

На думку фахівців, регулярне споживання винограду може допомогти у боротьбі з жировою хворобою печінки, яка часто виникає на тлі жирної та незбалансованої дієти. Вживання більше двох чашок винограду на день здатне не лише уповільнити розвиток захворювання, а й потенційно продовжити життя на 4-5 років.

Секрет користі винограду – у високому вмісті антиоксидантів, які зменшують окисний стрес у клітинах. Понад те, дослідження показують, що виноград здатний проводити експресію генів, активуючи захисні механізми організму.

Популярні новини зараз
Зайдуть у кожну квартиру: комунальники попередили про масові перевірки Україну охопив спалах небезпечної хвороби: лише у столиці – понад 150 заражених Пенсія без стажу: кому платитимуть 8 тисяч гривень щомісяця ТЦК не мають права вимагати: омбудсман пройшовся по вуличним рейдам з мобілізації
Показати ще

Користь для мозку та нервової системи

Виноград також може сприятливо впливати на когнітивні здібності. Вчені відзначають, що ягоди допомагають підтримувати ясність мислення, покращувати поведінку та загальний стан нервової системи, особливо при вікових змінах або високожировому раціоні.

Поїдання винограду під столом, фото із соцмереж
Поїдання винограду під столом, фото із соцмереж

Темні сорти - особлива цінність

Темні сорти винограду, такі як синій, червоний і чорний, мають особливо виражені корисні властивості. Вони сприяють зміцненню судинних стінок, підтримують нормальний рівень гемоглобіну, допомагають організму боротися з вільними радикалами, покращують функцію щитовидної залози та полегшують відхаркування при захворюваннях дихальних шляхів.

Крім того, у темних ягодах міститься значно більше біофлавоноїдів – природних сполук, що мають антиоксидантну та протизапальну дію, ніж у світлих сортах винограду.

Нагадаємо, раніше опублікували результати дослідження: де більше калорій, у безалкогольному пиві чи шоколадці.
Як повідомляв портал "Знай.ua", кип'ятити ту саму воду двічі може бути шкідливо.
Також "Знай.ua" писав, що темрява лікує краще за психолога.