В умовах цифрового перевантаження турбота про здоров'я очей набуває особливої важливості. Дієтолог Оксана Скиталінська ділиться у своєму Телеграм-каналі знаннями про продукти, здатні підтримувати зір на клітинному рівні й захищати наші очі від вікових та зовнішніх впливів.

Морква

Цей коренеплід містить велику кількість бета-каротину - речовини, яка в організмі перетворюється на вітамін А, або ретинол. Останній необхідний для синтезу родопсину - світлочутливого елементу, розташованого в сітківці ока. При нестачі вітаміну А зір з часом починає погіршуватися. Вживання моркви, гарбуза чи болгарського перцю допомагає поповнити запас бета-каротину й слугує чудовою профілактикою порушень зору.

Морква
Морква
Фото из открытых из источников

Зелені овочі

Популярні новини зараз
У пенсіонерів заберуть 20% пенсії: ПФУ попередив про утримання із виплат Нові правила мобілізації: хто з ухилянтів більше не сховається вдома Україну охопив спалах небезпечної хвороби: лише у столиці – понад 150 заражених Салат-літо за 5 хвилин: рецепт з огірками та яйцями, який підкорив смакові рецептори (і серце теж)
Показати ще

Листова зелень - один із головних союзників очей. Шпинат, броколі та інша зелена рослинність містять цінні каротиноїди - лютеїн і зеаксантин. Ці речовини накопичуються в макулі (центральній зоні сітківки) й сприяють підтриманню чіткості зображення, покращуючи сприйняття кольорів і захищаючи очі від шкідливої дії світла.

Риба та Омега-3 жирні кислоти

Нестача Омега-3 провокує сухість очей, викликаючи неприємні відчуття - свербіж, подразнення, відчуття "піску" в очах. Також дефіцит DHA підвищує ризик вікової макулодистрофії - серйозного захворювання, що може призвести до втрати зору. Регулярне вживання скумбрії, лосося чи сардин допомагає підтримувати здоров'я сітківки та запобігати віковим змінам.

Яйця

Жовток - це джерело корисних речовин. У ньому міститься не лише лютеїн, а й холін із цинком. Останній необхідний для роботи особливого ферменту в сітківці, який підсилює дію вітаміну А та його антиоксидантні властивості. Завдяки цьому покращується захист клітин ока від пошкоджень.

Варені яйця. Фото: Youtube
Варені яйця. Фото: Youtube

Цитрусові та ягоди

Фрукти з високим вмістом вітаміну С, такі як апельсини, лимони та різноманітні ягоди, позитивно впливають на стан капілярів очей. Вітамін С зміцнює колагенові структури, покращує еластичність судин і активує ферменти, що відповідають за захист клітин від окиснювального стресу. Регулярне вживання цих продуктів - важливий крок для збереження молодості й здоров'я очей.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.