До кінця 2025 року в Україні можуть зрости ціни на макаронні вироби. Попри це, виробники та експерти одностайно попереджають: масово скуповувати макарони про запас — недоцільно. Економія від "ранньої покупки" буде мінімальною та не перекриє витрат, а от створити зайвий ажіотаж — цілком реально.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЗа словами віцепрезидента Всеукраїнської асоціації пекарів Олександра Тараненка, на ринку є достатньо і сировини, і потужностей для виробництва макаронів. Проте подорожчання може спричинити низка факторів:
-
зростання собівартості через перебої зі світлом та блекаутами;
-
логістичні витрати;
-
мобілізаційні процеси, які впливають на кадровий склад виробництв;
Популярні новини заразПеревірки електролічильників: за що штрафуватимуть українців Рахунки за доставку газу: що зміниться з нового року та кому дозволять не платити Пенсіонерів будуть рятувати від бідності: як зміниться система виплат Грошова допомога для пенсіонерів: хто може отримати понад 10 тисяч гривеньПоказати ще -
подорожчання окремих складових виробничого процесу.
Навіть якщо ціни й зростуть, різниця буде незначною — орієнтовно в межах 10–15%.
Експерти наголошують: скупитись сьогодні “на роки вперед” немає сенсу.
Тараненко пояснює: навіть якщо макарони подорожчають, економія на декількох гривнях різниці буде меншою за ту суму, яку сім’я фактично "заморозить" у запасах продуктів.
Керівник відділу збуту ТМ «Ярка» Валерій Сердюков також заспокоює:
"Ціна виросте не критично. Ну навіщо закуповувати по три мішки? Макарони нікуди не зникнуть."
Він додає: так, це продукт тривалого зберігання, тому можна купити трохи більше звичного, але масові запаси створять лише зайвий ажіотаж.
Деякі фабрики запевняють, що працюють на сировині, закупленій за старими цінами, а тому не бачать підстав для стрибка вартості. Проте комерційний директор Київської макаронної фабрики Юрій Саєнко спростовує такі заяви:
"Немає фабрики, яка може зберігати річний запас борошна. Це казки. У нас виробництво — 1000 тонн на місяць, 12 тисяч на рік. Де це все зберігати?"
На його думку, подорожчання — процес неминучий, адже запаси сировини не можуть тримати стабільні ціни надто довго.
Саєнко вважає, що певний “аварійний набір” має бути в кожному домі:
-
макарони,
-
тушкованка,
-
крупи,
-
сіль,
-
сірники.
Проте це — не про мішки товарів, а про базовий запас, який є в будинку завжди.
Нагадаємо, хліб, молочка та яйця: чому ціни на продукти різко зростуть
Раніше ми розповідали, що ціни на молочку поповзуть вгору: експерт попередив про нові підвищення
Також, гречка знову в ударі: українці змітають крупи, поки цінники летять угору