В Україні продовжується стійкий тренд на здешевлення жирних молочних продуктів. За прогнозами галузевих експертів, зниження вартості триватиме щонайменше до першої половини 2026 року.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяТакі дані озвучила заступниця генеральної директорки Асоціації виробників молока Олена Жупінас в ефірі "Української Служби Інформації".
Вона наголосила, що головним чинником зниження цін є ситуація на європейському ринку, де молочна продукція суттєво подешевшала.
За її словами, світові котирування на масло з кінця літа впали більш ніж на 30%. Торік українські компанії експортували масло до країн ЄС по близько 7 євро за кілограм, а нині ціна не перевищує 4,5 євро. Експертка зазначила, що така різниця змусила вітчизняних виробників переорієнтуватися на внутрішній ринок.
У магазинах покупці вже можуть помітити зниження вартості масла, і цей процес триватиме. Жупінас уточнила, що мова переважно йде про акційні пропозиції, які дозволяють зменшити ціну на 30-35% безпосередньо на полицях супермаркетів.
Подешевшання готової продукції потягнуло вниз і закупівельні ціни на сире молоко. У середині листопада вартість молока класу "екстра", яке відповідає європейським стандартам, впала на 17%. Представниця Асоціації додала, що за таких умов частина підприємств працює "в нуль", а окремі виробники вже фіксують збитки.
Раніше портал Знай повідомляв, гречка, рис та вівсянка: чому ціни на крупи невпинно ростуть.
Також наш портал інформував, буде значно дорожче: українцям радять робити запаси м'яса.
Крім того, ми писали, доведеться взяти вимушений піст: як зміняться ціни на яйця та курятину до кінця року.