В марте певице удалось собрать невероятную сумму для защитников нашей страны – 67 миллионов евро. Тогда ее пригласили выступить в финале немецкого Нацотбора на Евровидение. Благодаря этому выступлению немцы имели возможность перечислить средства на помощь украинцам. Именно в Берлине Jamala впервые после начала войны исполнила песню «1944» о депортации и геноциде крымских татар, с которой 6 лет назад победила на Евровидении.

«Коли я прийняла пропозицію і погодилась на ці збори, я взагалі не розуміла, як буду співати, бо я була ще в такому стані, що важко було навіть говорити. Все відбувалось немов уві сні. Я не налаштовувалась на виступ, це був навіть не спів, а сльози, які просто текли з очей. Я розуміла, що це та ситуація, коли Jamala – це не лише співачка, я повинна бути голосом тисяч українських жінок і сотень дітей, яких убили, мільйонів людей, які виїхали з країни. Я не могла просто поїхати і чекати на перемогу. Я повинна робити те, що від мене залежить. А що я можу робити? Співати, розповідати реальні історії про те, що відбувається у нас в країні людям, які ніколи не бачили, що таке війна», – отметила Jamala в разговоре с журналистом канала «Украина».

К примеру, недавно певица была в Исландии – стране, которая не знала и Второй мировой. Jamala говорит, что иногда бывает непросто достучаться до людей, которые не знают, что такое война.

«Вони співчувають, але до кінця не всі розуміють, що саме відбувається. Тому що вони живуть своїм хорошим життям, яке і в нас було нещодавно. Люди живуть у мирі, в достатку, в цивілізації, і їм важко пояснити, як так може прийти сусід і почати не те що вбивати, а робити тортури над людьми. Звичайно, я намагаюсь пояснювати. І поки політики думають, люди за кордоном вже щось роблять. Запрошують українців до себе жити, волонтерять, збирають гроші. Тиждень тому в Барселоні зібрали мільйон євро, в Ісландії відкрили готель, куди безкоштовно запрошують біженців з України, збирають гроші для українських дітей, у Литві була величезна підтримка, колосальну суму зібрали під час концерту в Бірмінгемі у Великій Британії. І це добрий знак», – сказала певица в интервью программе «Зірковий шлях».