З'явилася найбільша відкрита база даних про перспективні хімічні з'єднання і препарати з геропротекторними властивостями (захищають від старості, - ред.).

Базу розробили британські науковці з Ліверпульського університету і Оксфордського дослідницького фонду в галузі геронтології (BGRF), представивши результати роботи в журналі Aging Cell.

Старіння населення Землі є економічною загрозою для більшості країн. Фахівці прогнозують його подальше прогресування у найближчі десятиліття. Тому вчені шукають способи запобігти процесам старіння.

Одним із способів є геропротектори — хімічні сполуки, які можуть уповільнювати або обертати назад процеси старіння в модельних організмах або у людини, а також підвищувати тривалість і якість їх життя.

Для спрощення пошуку геропротекторів на міжнародному рівні, інформація про речовини збирається в онлайн-базах, найбільшою з яких до цього часу була Geroprotectors.org. На майданчику зібрані дані про 259 перспективних препарати і 2408 експерименти в галузі геронтології, які проводилися на 13 модельних організмах.

Популярні новини зараз
В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

У новій же роботі вчені представили базу даних DrugAge, що охоплює 418 перспективних геропротекторів і експерименти, проведені на 27 модельних організмах, у тому числі одноклітинних і ссавцях (сірі пацюки).

Вона дає можливість користувачам ознайомитися з описом окремих хімічних сполук, а також порівняти їх у форматі діаграм і таблиць.

DrugAge опублікована в агрегаторі Human Gening Resources, в якому також є бази GenAge (з інформацією про зв'язки між віком і генетичними змінами), AnAge (куди входять результати спостережень про історію життя та його тривалість на прикладі більше 4 тисяч видів) та інші.

DrugAge дозволила фахівцям провести і нове пілотне дослідження. Вчені вважають, що нова база допоможе удосконалити існуючі та відкрити нові препарати цієї категорії.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.uа", астрономи розробили каталог RCSED, в якому представлені дані про 800 тисяч галактик. Ця база стала найбільш вичерпною з існуючих на цей момент.