У США опублікували для загального доступу 750 фільмів, де зафільмовані проведення ядерних випробувань.

Розсекретити інформацію влада змусила вчені з Національної лабораторії імені Лоуренса Лівермора і розмістили відео на своєму Youtube-каналі. Відповідного рішення вдалося домогтися в рамках масштабного проекту з пошуку і відновлення дослідних даних, отриманих під час розробки і випробування різних видів ядерного озброєння.

На більшості кадрів можна спостерігати масштабні вибухи в атмосфері. Ядерні випробування США проводили в 1945-1992 роки. Починаючи з 1962 року, їх проводили виключно тільки на землі, на морі або під землею. Всього в атмосфері провели 210 випробувань ядерної зброї.

Всього за період, за оцінкою дослідників, накопичилося близько десяти тисяч записів в архівах. Їх зберігають у таємниці і безпосередньо працювати з ними не можна.

Більшість фільмів записані на плівці з нітрату целюлози. Вона легко займається і дуже швидко розкладається. Дослідникам вдалося виявити близько 6,5 тисячі записів ядерних випробувань і перезняти 4,2 тисячі таких фільмів. Майже 500 відеороликів довелося відновлювати і переводити в цифровий формат. Але гриф "секретно" американська влада зняла тільки з 750 відеоматеріалів.

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Нагадаємо, портал "Знай.ua" повідомляв, фахівцям NASA вдалося знайти втрачений космічний зонд. Зв'язок з ним припинився в 2009 році на орбіті Місяця.