У столиці Польщі вирішили увіковічнити пам'ять українського громадського діяча, дисидента, письменника, поета і перекладача Василя Стуса: на його честь відкрили сквер.

На церемонії урочистого відкриття, яка відбулася вчора, 15 березня, від України був присутній глава Міністерства закордонних справ Павло Клімкін та Андрій Дещиця, посол України в Польщі.

Сквер радує око городян в самому центрі Варшави, зовсім поруч біля Національної бібліотеки: на перехресті вулиці Стефана Баторія та Алеї Незалежності.

"Відкриття скверу імені Василя Стуса у Варшаві стало для поляків і українців символом нашого братства і опору тоталітаризму. Символом нашої гідності і свободи", - поділився Павло Клімкін.

Василь Семенович Стус народився 6 січня 1938 року в селі Рахнівка Хмельницької області, удостоєний звання Героя України (в 2005 році, посмертно). Разом з іншими дисидентами випробував на собі всі тяготи арештів, заслань і таборів. Помер 4 вересня 1985 роки після 27 днів голодування, яке він оголосив у карцері.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" повідомляв про те, що в Києві відкрили пам'ятник відомій українці Олені Телізі.