Святий Патрик давно вже вийшов за межі Ірландії і міст з великою ірландської діаспорою. Одягнутися в зелене, подудіти на волинці та випити кухлик елю готуються сьогодні в найрізноманітніших країнах. У тому числі і в Україні.

У Києві парад з цієї нагоди заплановано на суботу 18 березня. Учасники зберуться біля пам'ятника Тарасу Шевченку і пройдуть під музику - через Андріївський узвіз і Контрактову площу - до пам'ятника Григорію Сковороді.

В Одесі святкувати теж будуть в суботу. О 14:00 заплановано театрально-постановочне дійство з купанням на пляжі Ланжерон. А о 18.00 любителі всіляких відтінків зеленого пройдуть парадом по Дерибасівській.

У Дніпрі святкування на честь Святого Патрика почнуться сьогодні о 18:00 біля історичного музею ім. Д.Яворницького. Мукачівські "ірландці" запланували на сьогодні, крім параду, проведення майстер-класів з ірландських танців і ковальській майстерності. У Полтаві веселощі почнуться о 17:00, збір лепреконів призначений у Білої альтанки.

Читайте також: Топ-10 найяскравіших фото карнавального тижня: від Ріо-де-Жанейро до Харкова

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

В Ірландії День Святого Патрика є державним святом. Фестиваль починається 17 березня і триває від 3 до 5 днів. В цей час проходять концерти, паради, відкриті театральні вистави. Завершує фестиваль шоу феєрверків Skyfest.

У Канаді, в Монреалі, щорічно з 1824 року проходить один з найбільш багатолюдних парадів з нагоди Дня Святого Патрика в Північній Америці. Навіть на прапорі Монреаля є трилисник - символ дня Святого Патрика.

На острові Ньюфаундленд є сільце Irish Loop, засноване ірландцями в 17 столітті. Тут день Святого Патрика відзначають 10 днів! Туристи з'їжджаються в знаменитий місцевий паб O'Reilly's покуштувати справжній Guinness.

У Великобританії щорічно проводять парад на Трафальгарській площі в Лондоні. Але наймасштабніший парад, який вважається третім в світі по числу учасників, проходить в Бірмінгемі.

У США свято набуває особливого розмаху. Саме в Нью-Йорку в 1762 році відбувся перший парад до Дня Святого Патрика. А перше святкування пройшло в таверні "Корона і чортополох" в 1756 році.

Острів Монтсеррат, заморська територія Великобританії, відомий також як "Смарагдовий острів Карибського моря". Так само, як в Ірландії, День Святого Патрика тут вважається державним святом.

У Південній Кореї День Святого Патрика відзначають з 1976 року. А в Японії почали відзначати цей день парадами з 1992 року. У Токіо не бракує ірландських пабів, і в цей день вони переповнені.

Тож, вчимо фразу "Tabhair póg dom, táim Éireannach!" (Kiss me, I'm Irish) - "Поцілуй мене, я ірландець" - і готуємося танцювати під звуки волинки.