Купівля побутової техніки через інтернет скоро може стати не по кишені для українців, попереджають експерти. Справа в тому, що Кабмін зобов’язав всіх продавців товарів встановити касові апарати. Така норма введення ніби то для того, щоб захистити права споживачів.

“Насправді після того, як МВФ оголосив про паузу у співпраці із Україною, погані справи із наповненням бюджету стали більш явними. Тому влада шукає всі можливі способи його наповнити за рахунок податків, штрафів і різного роду платежів. Влада дочекалася, поки бізнес з інтернет-торгівлі стане на ноги. Тепер починає його доїти”, - пояснює порталу Знай.ua спеціаліст із особистих фінансів Володимир Оксамитний.

За його словами, вартість касового обслуговування підніме вартість товарів щонайменше на 10%.

“По-перше, продавцям доведеться або купувати, або брати в оренду ці апарати. По-друге, вони підключені до інтернету й всі дані передають у податкову. Відповідно власники інтернет-платформ таким чином звітують за продаж чи не кожної одиниці товару. Багатьом прийдеться коригувати свої декларації у бік збільшення обсягів торгівлі. Відповідно платити більші податки. Це все відіб’ється на ціні”, - пояснює він.

Нововведення Кабміну торкнуться й торговців електронікою (або іншим товаром, на який треба гарантія). Їм також заборонено реалізовувати речі без касового апарату.

Популярні новини зараз
Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

“Навряд чи хтось буде зарядки до мобільних продавати через касовий апарат. Швидше за все, після цього їх перестануть в переходах і на ринках взагалі реалізовувати. Оскільки таку електроніку продаватимуть тільки в супермаркетах і магазинах побутової техніки, середня ціна буде постійно рости. Думаю, вже через півроку ніхто не дивуватиметься, коли примітивна зарядка коштуватиме щонайменше 150 гривень — утричі дорожче, ніж зараз. Справа в тому, що зараз супермаркети й магазини електроніки хоч і продають дорого різний електричний дріб’язок, але вони не можуть піднімати ціни ще вище, бо люди тоді повністю переключаться на товари із кіосків, підземок і базарів. А скоро такий стримуючий фактор зникне”, - каже Володимир.

Експерт вважає, що чіткі умови продажу необхідні для України. Однак їх варто вводити не хаотично, а послідовно.

“Я впевнений, що ця норма спричинить до величезної хвилі з підняття цін на техніку. А потім виявиться, що 70 відсотків продавців ціни підняли, а касового апарату не поставили. Побачили, що до їхніх друзів не прийшли перевіряючі й зрозуміли, що закон можна порушувати, а заробляти при цьому більше. 2011 року за влади Януковича уряд Азарова запроваджував обов’язкову наявність терміналів у всіх торгових точках, включаючи базари. Найвідповідальніші виявилися найдурнішими — продавці їх взяли в оренду, а виявилося ніхто цей процес не контролював. Тому і досі їх ніде немає,” - каже спеціаліст.

Як повідомляв портал Знай.ua раніше, вартість продуктів цієї весни знову підніметься.