10-го березня у шведському Естерсунді чоловічим персьютом продовжився чемпіонат світу-2019 з біатлону.

Капітан збірної України Дмитро Підручний став чемпіоном світу в гонці переслідування! Після двох промахів на першому рубежі капітан чоловічої збірної України пройшов ідеально три стрільби поспіль і фінішував першим.

Після третьої стрільби норвежець Йоганнес Тінгнес Бо мав гандикап у майже хвилину над переслідувачами, яких крім Підручного було ще чотири. Лідер загального заліку Кубка світу цілком міг дозволити собі допустити два промахи, але не більше. Однак після трьох кіл штрафу він вийшов на фінішне коло другим, в 15 секундах від Підручного.

27-річний українець, який став єдиним серед переслідувачів, кому вдалося закрити всі мішені на останньому рубежі, повністю виклався на фінішному колі і не підпустив до себе реактивного Бо-молодшого. Підручний фінішував першим та приніс чоловічому українському біатлону перше золото чемпіонатів світу!

Йоганнес Тінгнес Бо в цей раз завоював срібну медаль, а француз Кантен Фійон Майї виграв боротьбу за бронзу у Тар'єй Бо.

Ще один українець Руслан Ткаленко з двома колами штрафу зайняв 38-е місце.

Тренер чоловічої збірної України Юрай Санітра в ефірі UA: Перший поділився емоціями після перемоги Дмитра Підручного в гонці переслідування на чемпіонаті світу в шведському Естерсунді:

"Відправляємо цю перемогу всім людям України, всім хто довіряв, всім уболівальникам.
Це подарунок за нашу роботу, за роботу Підручного. Діма - хороший, розумний, інтелігентний чоловік, він виконував завжди все, що він говорив.

Це найкращий день у моєму житті - до олімпійської медалі з Паволом Гурайтом додати такий результат. У чоловіках виграти золото - це вершина".

Четверте місце Підручного в спринті

У суботу, 9 березня, в рамках чемпіонату світу з біатлону в Естерсунді відбувся чоловічий спринт.

Кращий результат серед українців показав Дмитро Підручний, який фінішував четвертим. Всього 0,3 секунди не вистачило українському спортсмену, щоб піднятися на п'єдестал пошани і отримати бронзу. 27-річний українець чисто відстрілявся на двох вогневих рубежах і показав відмінну швидкість.

Третім на фініш прийшов француз Кантен Фільон-Майї, друге місце дісталося росіянину Олександру Loginovu, а Переміг у гонці норвежець Йоханнес Тингнес Бе.

Руслан Ткаленко показав 41-й результат, Артем Тищенко фінішував 79-му, а Віталій Труш, який вперше виступав на чемпіонаті світу, став 92-м.

Чемпіонат світу. Спринт. Естерсунд

Чоловіки

1. Йоханнес Тингнес Бе (0+1) 24:37,6

2. Олександр Логінов (0+0) +13,7

3. Кантен Фійон Майї (0+0) +16,5

4. Дмитро Підручний (0+0) +16,8
...

42. Руслан Ткаленко (0+1) +2:02,4

81. Артем Тищенко (0+2) +3:21,3

94. Віталій Труш (1+2) +4:15,5

Як Підручний обігнав Фуркада

В Естерсунді відбулася змішана естафета чемпіонату світу з біатлону.

Перше місце посіла збірна Норвегії, другою фінішувала Німеччина, третє місце на п'єдесталі пошани зайняла національна команда Італії.

Україна увійшла в першу десятку, опинившись на 7-му місці, завдяки Дмитру Підручному, який завершував естафету. Нашому біатлоністу вдалося залишити позаду себе знаменитого француза Мартена Фуркада. Відставання від переможців в українців склало 2 хвилини 27 секунд.

Збірну України у змішаній естафеті представляли Анастасія Меркушина, Віта Семеренко, Артем Прима і Дмитро Підручний.

Змішана естафета. Естерсунд

1. Норвегія (0+7) 1:17:41,4

2. Німеччина (0+9) +13,1

3. Італія (0+14) +1:09,6

4. Росія (0+8) +1:32,4

5. Швеція (0+10) +1:35,3

6. Чехія (0+3) +1:51,3

7. Україна (0+10) +2:27,2

8. Франція (0+15) +2:41,2

Збірна України на чемпіонаті світу в Естерсунді

Старший тренер жіночої збірної України Андрій Прокунін назвав імена п'ятьох біатлоністок, які виступлять на чемпіонаті світу в шведському Естерсунді. До складу національної команди увійдуть сестри Віта і Валя Семеренко, Анастасія Меркушина, Юлія Джима і Юлія Журавок.

"Так, склад на чемпіонат світу вже відомий. Це Віта і Валя Семеренко, Анастасія Меркушина, Юлія Джима і Юлія Журавок, яка буде у нас п'ятим номером. З приводу шостої дівчини ми поки що думаємо, чи доцільно взагалі туди їхати Надії Бєлкіній. За результатами в принципі вона потрапляє до складу, але сидіти запасною сенсу немає. Краще брати участь на етапі Кубка IBU в Мартелло, а далі підключитися до основної команди на заключному етапі в Осло.

Ми залишаємося в Раубичах до четвертого числа, після чого переїжджаємо в Естерсунд. Організатори обіцяли, що вже з 4 березня відкриють стадіон", — цитує Прокуніна XSPORT.

Раніше був визначений склад чоловічої збірної України, яка представить країну на чемпіонаті світу. У Швецію вирушать Дмитро Підручний, Артем Прима, Сергій Семенов, Руслан Ткаленко і Артем Тищенко.

В рамках чемпіонату світу в Естерсунді пройдуть змішана естафета, спринти, гонки переслідування, індивідуальні гонки, супермікст, естафети і мас-старти.

Чемпіонат світу в шведському Естерсунді пройде з 7 по 17 березня.

Тріумф Бо-старшого

У рамках чемпіонату Європи завершилася гонка переслідування серед чоловіків. Найкращим став норвежець Тар'єй Бо.

Україну представляли Руслан Ткаленко, Артем Прима, Сергій Семенов і Дмитро Підручний. Семенов став 37-му, Прима показав 27-1 результат, а ось Ткаленко продемонстрував найкращий результат серед української команди, фінішувавши 15-м.

"Срібло" українки Журавок

Українка Юлія Журавок принесла першу нагороду до скарбнички збірної України на чемпіонаті Європи з біатлону, який 20 лютого стартував у білоруських Раубичах. В індивідуальній гонці 24-річна Юлія стала срібною призеркою.

Завдяки майже ідеальній стрільбі (лише один промах) Журавок змогла випередити більшість суперниць.

Єдиним винятком стала олімпійська чемпіонка з Швеції Ханна Еберґ, яка попри три промахи, випередила українку на фініші. Ще після четвертої стрільби Юлія мала перевагу 11 секунд, але стрімке заключне коло дозволило шведській біатлоністці перемогти.

Сенсаційна перемога Анева і Семенов в десятці

20-го лютого в білоруських Раубичах чоловічою індивідуальною гонкою стартував чемпіонат Європи-2019 з біатлону.

Українські біатлоністи не зуміли завоювати медалей у першій гонці чемпіонату Європи. Володар Малого кришталевого глобусу в заліку індивідуальних гонок сезону 2014/15 Сергій Семенов допустив чотири промахи у своїй коронній дисципліні і тому показав дев'ятий результат на фініші.

Решта українців не потрапили в топ-10. Руслан Ткаленко з трьома хвилинами штрафу став 11-м, Антон Дудченко допустив єдиний промах лише заключним пострілом, але на лижні став тільки 26-м. Зовсім не впорався зі стріляниною Артем Прима, якого п'ять неточних пострілів відкинули на 33-е місце.

Практично всю гонку лідирував і був головним претендентом на перемогу норвежець Тар'єй Бо.

Найзірковішому учаснику чемпіонату Європи не було рівних на лижні, проте завдяки більш точній стрільбі на три секунди його час поліпшив Красімір Анев.

Саме болгарин сенсаційно виборов золоту медаль, а Бо-старшому довелося задовольнятися сріблом. Бронзова медаль в активі ще одного норвежця Ендре Стремсхейма.

Тріумф Дериземлі

Український біатлоніст Андрій Дериземля тріумфував у мас-старті Гонки легенд-2019, що відбувалася у Білорусі.

Український біатлоніст з 18-секундним гандикапом випередив легенду світового біатлону Уле-Ейнара Бйорндалена.

"Тут чудова атмосфера, відчуваєш такі ж емоції, ніби знову повертаєшся в спорт. Колишніх спортсменів не буває, тому кожен, хто виходив сьогодні на дистанцію, налаштовувався показати максимальний результат. У всіх однакові лижі, гвинтівки, чудово підготовлена ​​траса, багато вболівальників - все здорово.

Я жартома казав: обігравати Бйорндалена приємно навіть на пенсії. Сьогодні на старти вийшли серйозні хлопці, олімпійські чемпіони, які протягом багатьох років були провідними спортсменами в біатлоні. На дистанції ми були суперниками, після закінчення гонки - просто друзі", - сказав 41-річний Андрій Дериземля в інтерв'ю телеканалу "Білорусь 5".

У свою чергу, у жіночому мас-старті українка Олена Петрова стала п'ятою. А тріумфувала білоруска Надія Скардіно.

У змішаній естафеті українці не потрапили в трійку призерів. Тандем Петрова/Дериземля відстав на 1 хвилину 23,3 секунди від переможців - пари Надія Скардіно/Сергій Новіков. А от пара легендарних Дар'ї Домрачевої та Уле-Ейнара Бйорндалена стала другою в міксті.

Гонка Легенд-2019

Масс-старт. Чоловіки

1. Андрій Дериземля (Україна) (1) 5:29,4

2. Уле-Ейнар Бйорндален (Норвегія) (3) +18,9

3. Сергій Новіков (Білорусь) (1) +22,2

4. Хальвард Ханевольд (Норвегія) (2) +43,5

5. Венсан Дефран (Франція) (2) +44,2

6. Ларс Бергер (Норвегія) (3) +52,2

7. Володимир Драчов (Білорусь) (3) +1:03,4

8. Фруде Андресен (Норвегія) (5) +1:12,9

9. Олександр Попов (Білорусь) (2) +1:24,6

Масс-старт. Жінки

1. Надія Скардіно (Білорусь) (0) 5:55,5

2. Анна Богалій-Титовець (Росія) (1) +42,0

3. Сімона Хаусвальд (Німеччина) (1) +42,4

4. Олена Зубрилова (Білорусь) (0) +52,8

5. Олена Петрова (Україна) (1) +59,5

6. Катерина Дафовська (Болгарія) (2) +1:09,4

7. Карин Обергофер (Італія) (4) +1:12,3

8. Корінн Ніогре (Франція) (4) +1:46,5

9. Флоранс Баверель-Робер (Франція) (6) +1:53,5

Змішана естафета

1. Надія Скардіно/Сергій Новіков (Білорусь) (1) 10:30,1

2. Дар'я Домрачева/Уле-Ейнар Бйорндален (Білорусь/Норвегія) (4) +3,2

3. Анна Богалій-Титовець/Фруде Андресен (Росія/Норвегія) (2) +51,1

4. Корінн Ніогре/Ларс Бергер (Франція/Норвегія) (4) +1:21,5

5. Олена Петрова/Андрій Дериземля (Україна) (5) +1:23,3

6. Карін Обергофер/Хальвард Ханевольд (Італія/Норвегія) (4) +1:31,1

7. Катерина Дафовська/Володимир Драчов (Болгарія/Білорусь) (4) +1:37,9

8. Флоранс Баверель-Робер/Венсан Дефран (Франція) (6) +1:57,5

9. Сімона Хаусвальд/Сергій Чепіков (Німеччина/Росія) (5) +2:01,8

10. Олена Зубрилова/П'єральберто Каррара (Білорусь/Італія) (4) +2:40,4

Красуні-біатлноістки на думку Дмитра Підручного

Лідер збірної України з біатлону Дмитро Підручний розповів, кого він вважає найкрасивішими биатлонистками.

"Красивих дівчат там дуже багато. Складно виділити топ-3, не хочеться нікого ображати. Всі кажуть, що одна з найкрасивіших – Доротея Вірер. Кайса Мякяряйнен вже у віці, але тримає себе у чудовій формі. Складно назвати, хто буде третім. Першою на думку спадає Ірина Кривко", – сказав Підручний в інтерв'ю Youtube-каналу SPORT TRAVELER UA.

Доротея Вірер (Італія)

Кайса Мякяряйнен (Фінляндія)

Ірина Кривко (Білорусь)

Лідер збірної України з біатлону Дмитро Підручний розповів, кого він вважає найкрасивішими биатлонистками.

"Красивих дівчат там дуже багато. Складно виділити топ-3, не хочеться нікого ображати. Всі кажуть, що одна з найкрасивіших – Доротея Вірер. Кайса Мякяряйнен вже у віці, але тримає себе у чудовій формі. Складно назвати, хто буде третім. Першою на думку спадає Ірина Кривко", – сказав Підручний в інтерв'ю Youtube-каналу SPORT TRAVELER UA.

Доротея Вірер (Італія)

Кайса Мякяряйнен (Фінляндія)

Ірина Кривко (Білорусь)

Як повідомляв портал Знай.ua, українська біатлоністка Юлія Журавок виграла першу гонку в кар'єрі.