УЄФА відкрив дисциплінарну справу щодо виступу Жуніора Мораєса за збірну України в матчах відбору на Євро-2020 за запитами футбольних федерацій Португалії та Люксембургу.
Про це повідомляє офіційний сайт організації.
Справа потрапила під розгляд статті 55 Дисциплінарного регламенту УЄФА. Скарги будуть розглянуті контрольним, етичним і дисциплінарним органом, який прийме рішення щодо даного питання на одному з найближчих зборів.
Нагадаємо, збірна України може отримати технічні поразки в матчах з Португалією (0:0) і Люксембургом (2:1) через Жуніора Мораєса, повідомляє португальське видання Mais Futebol.
За інформацією джерела, натуралізація Мораєса може бути незаконною, а в цьому випадку може бути порушення статті 7 статуту ФІФА, що призведе до штрафу або до двох технічних поразок.
В статуті ФІФА в розділі "Правила щодо застосування статуту" у статті 7 зазначено, що натуралізований футболіст повинен виконати хоча б одну з вимог перед дебютом за нову збірну: він народився на території цієї країни; його біологічний батько або мати народилися на території цієї країни; його бабуся або дідусь народилися на території цієї країни; він жив безперервно принаймні 5 років після досягнення 18-річчя на території цієї країни.

Жуніор Мораєс
Жуніор Мораєс

Справа в тому, що Мораєс отримав українське громадянство прямо перед початком збору національної збірної України, і був викликаний до її складу.
Мораєс, незважаючи на те, що в Україну переїхав у 2012 році, ніколи не жив безперервно п'ять років: максимум - чотири роки і вісім місяців. У лютому 2017 року він залишив Україну, відправившись в оренду в китайський Тяньцзінь Цюаньцзянь. Через чотири місяці, у червні футболіст повернувся в Україну і з того часу близько двадцяти місяців проживає в нашій країні.
Таким чином, якщо була порушена стаття 7, Мораєс не мав права грати за збірну України.

Як раніше повідомляв Знай.ua, збірна України вирвала перемогу у Люксембургу після автоголу на останній хвилині матчу.