Україна завжди славилася сильними чоловіками. Згадаймо хоча б Василя Вірастюка, який довгий час визнавався найсильнішою людиною нашої країни, а також гідно представляв Україну в змаганнях з такими ж богатирями, як і він сам.

І ось пройшов час, і на зміну Вірастюку прийшов не менш сильний українець Олексій Новіков, який вже три роки поспіль отримує титул найсильнішої людини в Україні. Про нюанси в тренуваннях, про своє знайомство з легендарним Арнольдом Шварценеггером, а також про те, які рекорди будуть незабаром побиті, він і розповів в ексклюзивному інтерв'ю Знай.ua.

- Олексію, розкажіть про себе. Ви живете одним тільки спортом чи ні?

- Ні звичайно. На даний момент я студент, мені 23 роки. Займаюся професійно спортом п'ять років, якщо говорити саме про стронгмен. Взагалі тренуватися почав десь з 15-ти років.

Популярні новини зараз
Київ під загрозою віялових відключень світла: ситуація "контрольована", але не дуже ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

- А на кого вчитеся?

- Міжнародний економіст. Взагалі спорт - це стиль життя, можна сказати, моя робота. Я дуже серйозно до нього ставлюся. Обрав професію економіста, тому що мені це цікаво. Математику любив з дитинства. У розумі рахував добре.

- А ким в майбутньому бачите себе?

- Спортсменом.

- Тоді думаю, варто розповісти, що ж таке стронгмен.

- Це вид спорту, що складається з безлічі дисциплін. Своєрідна перевірка людського організму абсолютно на все, але в основному на силу і витривалість.

- Які бувають вправи?

- Кантовка покришки вагою 400-500кг залежно від змагання. Тяга за собою ланцюгів по бетону - це 600 кг. Хто швидше, той і виграв. Завантаження якихось предметів, які незручно брати і т.д. У нас понад 100 дисциплін.

- А в житті підйоми такої ваги можуть стати в нагоді?

- Звичайно. Навіть ту ж машину підштовхнути, потрібно знати правильне використання кутів. При цьому ми самі часто на змаганнях тягнемо машини, поїзди, літаки.

- Олексій, а є у вас улюблена вправа?

- На рівні України - все улюблені вправи, тому що все виходять і можу виконати. А на світовому рівні, я думаю, перенесення предметів перед собою.

- Ось ви тричі найсильніша людина в Україні. Що дає цей титул?

- Для кожного чоловіка таке звання приємно отримати, що ти найсильніший. Якби економічна ситуація в країні була краще, то було б простіше. Раніше було як, якщо ти виграв чемпіонат - то молодець і будеш на повному забезпеченні.

Є, звичайно, і грошові призи. Але не можна порівняти з тим, що ти вкладаєш. Вкладаєш ти набагато більше в себе, ніж отримуєш. Це дуже дорогий вид спорту. Раніше була підтримка держави, президент підтримував, це було ще на початку двотисячних. Були набагато краще призові. Зараз цього, на жаль, немає.

- Але це не заважає вам брати участь в Арнольд Класик. Розкажіть про це.

- У самих фестивалях я брав участь 5 разів. Найголовніший фестиваль проходить в Америці для професіоналів. В цьому році я в ньому брав участь в березні і зайняв 7 місце. Так вийшло, що у вправі «Колесо болю» складно було працювати на максимумі, мені стало трохи погано і наколінники перетягували сильно ноги, а вони були під лосинами. Я попросив хлопців допомогти, а американці злякалися, що мені сильно погано і зняли мене з змагань. В результаті я не виступив на одній вправі і мене, звичайно, відкинуло назад. Йшов я третій в загальному заліку, а потім став останнім з-за цього, але в кінці одну позицію відіграв.

- Реванш будете брати?

- Так, в силу того, що в 2018 році я виграв юніорські змагання, тепер можу їздити по всіх континентах, де проходить Арнольд Класик. В цьому році я вже був у Бразилії, виграв там і заробив путівку знову на найголовніше змагання, яке пройде вже в 2020 році.

- Олексій, поділіться порадою, розкажіть, як стати найсильнішим?

- Потрібно займатися. Я починав з того, що просто качався для себе. Треба щоб це подобалося. А коли починаєш вигравати на змаганнях, з'являється ще більше бажання. Звичайно, краще починати працювати з тренером, так як вага велика.

- Вести здоровий спосіб життя?

- Звичайно. Щоб прогресувати потрібно багато складових: харчування, режим, тренування, робота з лікарем. Але найважливіше, звичайно, харчування - потрібно їсти багато і правильну їжу. Я харчуюся в компанії «servicediet», там розробляють під тебе раціон і доставляють тобі щоранку додому, тому у тебе завжди є їжа.

- А наскільки важлива генетика в цьому спорті?

- Я не знаю. Мені кажуть, що я генетично обдарований. Хоча я себе пам'ятаю, коли важив 75 кілограмів, був найменшим, а потім зайнявся спортом і через два роки вже важив сто.

- Не можу не запитати про ваші плани, можливо, будете бити якісь рекорди?

- Я вже відібрався на 2020 рік - це був план-мінімум. Що стосується рекорду, то це підйом гантелі однією рукою вгору. Зараз рекорд 150 кг, я планую 151 підняти. На минулому тренуванні підняв 140. Потихеньку будемо йти до цього і влітку постараємося зняти цей рекорд. Це буде круто як для іміджу країни, так і для Стронга в Україні.

- Рекорди не бувають без посилених тренувань. Розкажіть про свого тренера.

- Зараз мій тренер Сергій Осипчук, який розглядає тренувальний процес зовсім по-іншому, ніж, як у мене було раніше. Ми працюємо дуже серйозно. У цьому році у нас прогрес 20-30 кг - це гідний результат. У станової тяги з 320 до 380 кг спрогрессіровалі - це дуже великий прогрес. Тяга у мене взагалі дуже зросла, завдяки тренеру, і мені подобається, куди ми рухаємося.

Також ми з ним і працюємо над підходом до змагань, так звана ментальна робота, щоб не перегоріти. Адже тренування це не тільки вправи, це і читання книг, і рішення різних завдань, головоломок, вправи на уважність. Зовсім інший підхід до спорту - це своєрідна філософія.

- Можна сказати, сила є, розуму не треба - це не про стронгмен. Так?

- Навряд хоч один професійний спортсмен, який домігся великих результатів - дурний. Тому що потрібно розуміти свій організм, свої думки, думати наперед, як в шахах. Дурного спортсмена покарає надалі той же самий спорт, так як він, швидше за все, отримає травму.

Взагалі, велика помилка вважати, що всі спортсмени - дурні. Це дійсно робота і дуже складна робота, яка не кожній людині під силу.

Як писав Знай.ua, екс-чемпіон UFC у двох вагових категоріях Конор Макгрегор (21-4) оголосив про повернення в спорт через дев'ять днів після своєї відставки. Про це боєць повідомив на своїй сторінці в Twitter.

Як повідомляв портал Знай.ua, Конор Макгрегор на рекламі свого іменного віскі заробляє більше, ніж коли-небудь на своїх боях.