Люди, такі істоти, що їм практично завжди хочеться більшого і кращого, тільки в той час, коли одні сидять і просто мріють, інші роблять певні кроки на шляху до своєї мрії. У багатьох – це сите життя в Америці, тим більше, для того, щоб отримати можливість туди потрапити, необхідно всього лише підготувати деякі документи (на відміну від більшості інших країн, куди треба готуватися ґрунтовніше). У лотереї грінкарти все просто – подаєшся і чекаєш – пощастить/НЕ пощастить. Якщо не пощастило, то можна подаватися й далі. Все-таки це лотерея. Іноді люди роками пробують долю і рано чи пізно-таки бачать своє ім'я серед списків щасливчиків. Хто знає, може незабаром це буде саме ваше ім'я і саме ви станете щасливим володарем грінкарти? Які ще підстави для отримання грінкарти бувають, крім лотереї?

До речі, для того, щоб випробувати долю, все-таки доведеться зробити певні кроки.

гринкарта
гринкарта, nash.live

Що таке розіграш грінкарти в Америці і навіщо така лотерея потрібна?

Грінкарта – це скорочена назва від United States Permanent Resident Card). Сама грінкарта є посвідченням особи (свого роду ідентифікаційна карта), яка підтверджує дозвіл на проживання людини, яка на даний момент не є громадянином США. Такий документ дозволяє жити на території США і легально працевлаштуватися.

Чому документ United States Permanent Resident Card називається саме «зелена карта»? Така розмовна назва даного виду документа набула через свій зовнішній вигляд саме зеленого кольору, який і мала картка з 1946 по 1964 роки. Після 1964-го дизайн був змінений. Але з 11 травня 2010 року greencard знову стала green. Видається дана грінкарта після досить тривалого і дороговартісного збору документів та їх подачі, відповідно до діючих законів Америки. Потім на кожен пакет документів очікує ретельна перевірка.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

Що стосується самої лотереї, яка офіційно іменується як Diversity Immigrant Visa Program («візова програма імміграційного розмаїття»). Мета її: залучення нових іммігрантів з різних культур, які недостатньо представлені в Америці, тому в списку країн, громадяни яких можуть брати участь у розіграші, представлені не всі держави світу. Щоб зрозуміти, чи можете ви претендувати на участь в лотереї, ознайомтеся зі списком країн на офіційному сайті (dvprogram.state.gov).

Щорічно США розігрує близько 50 тисяч грінкарт в цій лотереї.

гринкарта
гринкарта, nash.live

Історія появи грінкарти в Америці

Історія грінкарти почалася в 1940 році після прийняття Акту про реєстрацію іноземних громадян під номером AR-3. Тоді такий документ був білого забарвлення. Даний Акт мав на меті поліпшити ситуацію в забезпеченні національної безпеки шляхом реєстрації людей, які перебували на той момент в США, але ще не мали громадянства, а також для новоприбулих. Всі вони повинні були пройти обов'язкову реєстрацію.

Сама процедура реєстрації проводилася через поштові відділення, після чого всі заповнені форми відправлялися в Службу, яка займалася натуралізацією і імміграцією (INS). На той момент не було поділу на легальних і нелегальних мігрантів, вважалося, що кожен хто зареєструвався – був легальним. Після того, як документи оброблялися і підтверджувалися, назад заявнику поверталася квитанція, яка, власне, і була фактично першою «грінкартою» (хоча і мала на той момент білий колір).

Після того, як Друга світова війна підійшла до свого завершення, почалася нова хвиля мігрантів до Америки. Потік бажаючих перебратися з Європи за океан був дуже великим. І за допомогою пошти стало обробляти кожну заявку дуже складно – вони просто не встигали оформити документи для всіх бажаючих, які прибували в Америку. Через таку ситуацію було прийнято рішення, що функції з оформлення та контролю щодо заповнення документів, які підтверджують реєстрацію новоприбулих і легалізують їх відтепер, візьме на себе INS (Immigration & Naturalization Services). INS почала робити не тільки оформлення документів, які дозволяють в'їзд, але і стала займатися процедурою реєстрації іноземних прибулих.

Завдяки такому нововведенню відбулося спрощення і самої процедури реєстрації мігрантів в цілому, тому що кількість форм, необхідних для заповнення, зменшили і вимоги трохи знизилися. Саме в цей період грінкарта і стала зеленою, і до неї приліпилася така розмовна назва.

Іммігранти також поділялися на певні категорії: студенти, викладачі, різноробочі. Всі вони мали свій підвид реєстраційного документа, який відповідав статусу відповідної групи. При отриманні людиною права, яке дозволяло постійно перебування на території Сполучених штатів, йому видавався відповідний документ – «Green Card», яка підтверджувала новий статус.

USA
USA, pixabay.com

У 1950 році знову відбулися зміни, які стосувалися внутрішньої безпеки Сполучених штатів. На зміну попередньому акту AR-3 прийшла нова форма I-151, яка також була зеленого кольору, мала офіційну назву Alien Registration Receipt Card Form. Але так як вимовляти цю довга назву було незручно, то з тих пір вже остаточно закріпилася популярна нині і відома по всьому світу назва – «Green Card». Існувала ця зелена карта в такій версії до 1964 року. Але її в ті роки часто підробляли, тому уряду довелося вживати заходів і зайнятися розробкою більш безпечної форми з кращим ступенем захисту. Після чого грінкарта змінювала свій вигляд ще 12 раз до 1977 року.

З 1977 року грінкарта форми I-551 стала пластиковою (який і залишається до сьогодні), інформація на неї вносилася в електронному вигляді. Уже з 1989 року грінкарти почали мати термін дії (10 років), а не бути постійними, як було раніше. Форма грінкарти, яка актуальна на сьогодні, була затверджена в 1997 році. Фахівці розробили кілька складних рівнів захисту, в тому числі і оптичну пам'ять, а також додали голограму. Вважається, що її підробити неможливо.

Що таке лотерея ГрінКард (Green Card lottery)?

Лотерея ГрінКард (вона ж диверсифікаційна лотерея) – це в прямому сенсі лотерея, призом в якій є документ, що дає право постійного проживання та працевлаштування мігрантів в Америці. Переможці обираються випадковим чином, тому, фактично виграти в такий диверсіфікаційній лотереї може хто завгодно.

Вперше лотерея по розіграшу зелених карт пройшла в 1994 році. І після цього її вирішили проводити щорічно. І вона здобула неймовірну популярність серед тих, хто хоче іммігрувати і шукає кращого життя.

Організатором є Державний Департамент США, тому ніякі приватні структури і контри до неї відношення не мають, і навіть за додаткову плату ніхто не може вам гарантувати, що ви переможете або збільшите свої шанси. Офіційно диверсифікаційна лотерея є безкоштовною! Ніякої фіксованої ціни за участь у ній немає і бути не може, вам доведеться заплатити тільки в разі виграшу консульський збір на співбесіді і все. Тому не вірте ніяким посередникам, які можуть за певну плату пообіцяти золоті гори – жодних шансів у вас при цьому не додасться, і, швидше за все, це будуть шахраї. У кращому випадку консультанти таких організацій допоможуть вам заповнити документи, але в цілому, з цим розібратися не складе труднощів і самостійно. Важливе правильне заповнення форми, але вивчення цього питання займе не так вже й багато часу. А ось ціна на подібні послуги буває просто необґрунтовано космічною.

Як відбувається визначення переможців у лотереї грінкарт? Для визначення щасливчиків щорічної лотереї грінкарт використовують спеціальну машину-валідатор, яка вибирає переможців випадковим чином.

Який шанс виграти в такій лотереї заповітну грінкарту? З огляду на те, що щорічно розігрується близько 50-55 тисяч таких карт, а подають документи кілька мільйонів чоловік, то шанси, що виберуть саме вас складають приблизно 1 до 200. Якщо подається ще і ваш чоловік або дружина, то шанси істотно збільшуються. А виїхати сім'ї можна разом, навіть якщо переміг хтось один.

Процес подачі документів для отримання на greencard

Для того щоб мати можливість легально влаштовуватися на роботу, треба мати грінкарту. Щоб отримати грін-карту, як шляхом лотереї, так і іншими способами, необхідно підготувати ряд документів. Видача грінкарти (крім лотереї) відбувається тим мігрантам, які мають для цього підстави і не є громадянами США.

Подача документів на грінкарту може бути:

• На возз'єднання сім'ї.

• Брак громадянина США з мігрантом.

• Наявність запрошення до Америки на роботу (робота для висококваліфікованих працівників).

• Виграш в лотерею грінкарти, яка проводиться щорічно офіційно Державним департаментом США.

Щорічно на отримання грінкарти подається близько трьох мільйонів чоловік, через що документи можуть розглядатися досить довго – близько року, а іноді і більше.

Яких видів існують грінкарти? Грінкарти діляться на умовні, постійні, безумовні і тимчасові. Умовні видаються для тих, хто одружився з громадянином Америки. Робиться це для того, щоб виключити фіктивні шлюби. Після закінчення дворічного періоду умовну грінкарту змінюють на безумовну.

Для подачі документів і отримання докладної інформації, які умови необхідно виконати, щоб взяти участь у черговій лотереї, слід зайти на офіційний сайт dvlottery.state.gov (для участі і подачі документів буде потрібна реєстрація). Ніякі інші сайти або посередники не можуть гарантувати вам більш точної і достовірної інформації з цього питання – тільки офіційні джерела.

Які документи необхідні для подачі на отримання грінкарти? Перелік документів має свої особливості в залежності від підстави для подачі.

При укладанні шлюбу з громадянином Америки необхідно:

• Свідоцтво, яке підтверджує шлюб (копія свідоцтва відправляється в міграційну службу).

• Проходження спільного співбесіди, проведеного міграційною службою для підтвердження того, що шлюб не є фіктивним.

• Додаткові документи, які доводять спільне проживання: квитанції про оплату комунальних послуг, наявність свідоцтва про народження спільних дітей (якщо такі), документи по спільним кредитами, спільні фотографії і т.д.

Не варто намагатися обдурити консультантів міграційної служби, їх добре готують, щоб вони швидко могли вирахувати шахраїв.

Після отримання умовної грінкарти на підставі укладення шлюбу через 1 рік і 9 місяців можна подавати повторно пакет документів для отримання безумовної грінкарти.

Отримання грінкарти на запрошення працедавця:

• Запрошення від організації, куди кличуть іноземця на роботу.

• Довідка про те, що людина отримує там заробітну плату.

• Наявність робочої візи.

Отримати грінкарту можна також на підставі біженства із запитом про отримання притулку. Але дуже непросто буває довести, що в рідній країні людині загрожує будь-яка небезпека (політичне переслідування або фізична смерть). Відразу обмовимося, що по такому способу отримати посвідку на проживання буде досить проблематично і затратно, так як знадобляться послуги адвоката, який знається на таких питаннях. Крім того, процес цей може затягнутися на дуже довгий період. Документи, які необхідні, щоб отримати грінкарту за запитом на притулок: діючий закордонний паспорт, підтвердження легального перетину американського кордону, докази, що в рідній країні загрожує людині реальна небезпека (що не так вже й просто).

Правила подачі документів на лотерею green card

Отже, коли і як подавати документи на участь в лотереї гринкард, якщо ви не проходите за іншими критеріями або просто хочете спробувати щастя і спростити собі шлях імміграції? І як це правильно зробити?

Офіційний прийом заявок в "Грін Кард" лотереї DV-2022 стартує 01 жовтня 2020 року і триватиме до 05 листопада 2020 року. Результати завжди публікують через півроку, їх можна перевірити на офіційному сайті. В даному випадку це буде 5 травня 2021 року.

Щоб взяти участь в лотереї гринкард, необхідно пройти онлайн реєстрацію. Але для початку необхідно переконатися, що ваша країна перебуває в переліку країн, громадяни яких мають право брати участь (на жаль, не всім країнам це дозволено по ряду причини). Але в цілому, всі громадяни країн пострадянського простору, як правило, з року в рік можуть брати участь (Україна також входить в їх число). Також необхідно мати мінімум два роки трудового стажу за останні п'ять років або мати середню освіту. Як правило, документи, що підтверджують досвід або закінчену середню освіту необхідно буде пред'явити працівнику консульства під час співбесіди в разі виграшу в лотереї. Якщо ж довести ці факти ви потім не зможете, то, швидше за все, отримаєте дискваліфікацію і виграш анулюється. Тому готуйтеся заздалегідь і не вказуйте неправдиву інформацію.

Також важливо, щоб людина, що подає документи, не мала судимостей, і не була помічена в порушенні міграційних правил інших країн, в тому числі і США. Подавач також не повинен хворіти соціально небезпечними, а також важкими захворюваннями.

DV-lottery
DV-lottery, nash.live

Як заповнювати анкети на офіційному сайті диверсіфікаційній лотереї? Як правило, там містяться такі пункти:

• Власна біографія прохача, а також дані про членів його сім'ї.

• Фотографія зазначеного розміру заявника та членів його сім'ї (включаючи дітей, які ще не досягли 21 року і не перебувають в офіційному шлюбі).

Кожному з подружжя варто заповнити заяву окремо, так шанси збільшаться.

До речі, існує така думка, що після участі в лотереї грін-кард складно або навіть неможливо отримати туристичну візу в США і навіть в Канаду. Насправді історій багато і різних, які свідчать про протилежні досвіди різних людей. Але ризик все-таки відмови у видачі візи після участі в лотереї існує, тому що візові офіцери можуть вже вас розглядати, як потенційного мігранта.

Що стосується такої країни, як Канада, то переїхати туди простіше за робочими візами (в цю країну часто потрібні різноробочі, особливо далекобійники і фахівці з обробки дерева). Але ось такої штуки як лотерея для отримання ВНЖ в Канаді, на жаль, немає. Тому необхідно просто вивчити програми, вибрати відповідні для себе, підготувати документи і відправитися в цю країну, якщо ви підійдете і вас виберуть.

Ви виграли в лотереї грінкарту, що далі?

Отже, сталося так, вам цього разу дуже пощастило, і ви виявили себе в списках щасливчиків! Але які подальші кроки слід зробити і як правильно підготуватися до отримання цієї самої грінкарти і скільки часу це може зайняти?

greencard, businessvisit.com.ua

Кроки, які необхідно зробити після того, як ви виявили лист зі штрих-кодом:

• Анкета DS-260

• Збір необхідних документів

• Проходження медкомісії

• Проходження візового інтерв'ю

Етап 1. Насамперед вам треба буде заповнити анкету DS-260 (слідкуйте уважно за тим, щоб заповнення було правильним, виконуючи ретельно кожну вимогу), яка є електронною. До речі, тут вам, швидше за все, знадобиться американська поштова адреса, куди ви потім отримаєте свою заповітну зелену карту.

Етап 2. Після того, як подана заявка, доведеться почекати обробки документів і дочекатися отримання відповіді з КСС. При успішному проходженні анкети вам буде відправлена ​​інформація про дату, час і місце проходження співбесіди з консульським працівником. Іноді слід заходити на офіційний сайт в особистий кабінет і перевіряти інформацію там. Тим часом, поки відповідь ще не прийшло, необхідно вчасно і заздалегідь підготувати необхідні документи, які знадобляться на співбесіді.

Документи, які потрібні на інтерв'ю для отримання грінкарти по лотереї:

• Закордонний паспорт

• Фотографії зазначеного розміру

• Диплом/и, який/і підтверджують освіту

• Трудова книжка (може не знадобитися)

• Свідоцтво про народження

• Довідка про несудимість. У разі, якщо ви раніше проживали в інших країнах більше 6 місяців, то потрібна довідка і з цих країн. При наявності судимості також є шанс, що візу вам видадуть, але перш за все треба також підготувати рішення, видане судом.

• Свідоцтво про шлюб (якщо є).

• Свідоцтво про розлучення (якщо є).

• Якщо ви служили в армії, необхідно також надати військовий квиток.

• Якщо є усиновлені діти, то необхідні також документи, що підтверджують це.

• Свідоцтва про народження власних дітей, їхні паспорти, якщо вже є.

• Фінансові підтвердження: виписки з банків про стан рахунків і наявність коштів (зрозуміло, їх необхідно поповнити і показати, що у вас є фінанси на переїзд і на перші місяці перебування), оцінка власності, лист, наданий роботодавцем, гарантія матеріальної підтримки і т. д.

Етап 3. Перед співбесідою вам, крім підготовлених документів, також буде потрібно пройти медичну комісію і отримати з лікарні конверт з даними про те, що ви відвідали необхідних лікарів, проставили відсутні і планові (відповідно до вашого віку) щеплення і не маєте ніяких серйозних проблем зі здоров'ям. Цей конверт в жодному разі не можна відкривати самостійно. Лікарень, в яких можна пройти таку медкомісію, результати яких будуть прийняті консульством, не так і багато (в Україні можна пройти таку комісію тільки в Києві, на жаль, в інших містах сертифікованих клінік поки немає, але деякі заявники вибирають закордонні клініки, тому що там дешевше і простіше пройти всі процедури). Їх актуальний перелік слід уточнювати в офіційних джерелах.

Етап 4. Проходження інтерв'ю. Співбесіда на отримання грінкарти проходить в посольствах США. Туди необхідно взяти з собою всі підготовлені раніше документи, дані медкомісії, дві фотографії, щоб на місці подати, і з'явитися в посольстві строго в зазначений день і вказаний час (не пропустіть, другого шансу не буде). На місці доведеться також сплатити консульський збір для отримання імміграційної візи по DV лотереї.

Після отримання схвалення, ви сміливо можете купити квитки на літак і відправитися в Америку.

Перші кроки в Америці. Після того як ваша сім'я виграла в лотерею грінкарти і пройшла успішно всі процедури по оформленню та проходженню зазначених етапів, слід спланувати стратегію переїзду. Перш за все, важливо мати певну суму грошей, якої вам повинно вистачити на перші кілька місяців життя в цій країні. Також вам в швидкі терміни доведеться оформити страховку, знайти житло. Швидше за все вам доведеться придбати автомобіль, тому що без авто ви фактично не зможете повноцінно пересуватися по навіть невеликому містечку, адже Америка – це країна автомобілів і автомобілістів. На машину теж потрібна буде страховка. Словом, справ та завдань вистачає, і важливо заздалегідь грамотно розробити стратегію переїзду, щоб відчувати себе там комфортно.

USA
USA, pixabay.com

Чому люди вирішують брати участь в лотереї «Грін карт»?

Дуже багато громадян країн СНД відчувають щорічно своє щастя, заповнюючи документи на лотерею грінкарт. Що ними рухає? Що вони хочуть поміняти в своєму житті? Чи не бояться такі люди кардинальних змін?

Основні причини, чому людям так цікава ця лотерейна гра та вони хочуть переїхати до Америки:

• Нестабільна фінансова і політична ситуація в рідній країні.

• Не бачать перспектив для себе і для своїх дітей в тому місці, де вони на даний момент проживають.

• Розраховують, що в США їм буде краще.

• Прагнуть за своєю мрією.

• Вони не бояться труднощів і хочуть змін.

• Вони знають, що завжди можна повернутися назад, якщо щось піде не так.

• Вважають, що зможуть в більшій мірі реалізувати себе в США.

• Впевнені, що в США більше можливостей і їх очікує більш стабільна ситуація.

Ці та багато інших причин є основними для людей, які хочуть змін. На жаль, не завжди ці зміни є на краще, іноді падають рожеві окуляри і починаються сірі будні і складності, але, разом з тим, статистика говорить про те, що повертаються назад далеко не всі, а значить гра варта свічок і люди в цілому задоволені своїм вибором. Бажаємо вам удачі і нехай доля буде прихильною до вас в цьому питанні!