Софія Ротару і Надія Чепрага - їх постійно порівнювали, і навіть часто плутали. На початку творчої кар'єри у них дійсно було багато спільного - від репертуару до іміджу.

У пресі їх представляли як вічних конкуренток, і коли Надія Чепрага пропала зі сцени, говорили про те, що причиною цього була нетерпимість Софії Ротару до суперниць. Чи була в цьому частка істини, і чим сьогодні займається легендарна зірка естради 70-х.

1 вересня Надії Чепразі виповнюється 64, але навряд чи віддані шанувальники дочекаються від неї сольного концерту в честь цієї події. Подібні заходи давно стали для співачки рідкістю.

А в 70-ті та 80-ті Надія Чепрага вважалася однією з головних зірок Молдавії та всього СРСР поряд з Софією Ротару. Більш того: колеги шепотілися про жорстку конкуренцію, яка нібито існувала між артистками, хоча насправді привід для сварки у них знайшовся лише один раз.

Софія Ротару та Надія Чепрага , фотоколаж
Софія Ротару та Надія Чепрага , фотоколаж

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Надія Чепрага та Софія Ротару, фотоколаж
Надія Чепрага та Софія Ротару, фотоколаж

Надія Чепрага народилася і виросла в Молдавії. В її родині ніхто не займався музикою професійно, але музичними були всі: мати часто співала народні пісні, батько грав на скрипці, а Надія разом з братами і сестрою радували односельців, виступаючи разом на місцевих святах. На батьківщині співачки говорили, що в Молдавії немає людини, яка б не вмів співати, тому заняття вокалом сприймали як стан душі, а не серйозну професію. Тому батьки мріяли про те, щоб їхня дочка стала вчителем французької мови і відправили її після школи в Бєльці - надходити в педінститут.

Свою першу перемогу на пісенному конкурсі Надія Чепрага здобула вже в 4 роки, а в шкільному віці не один раз знімалася в телепрограмах і музичних фільмах. Одного разу в Бєльцях вона пішла на концерт хорової капели «Дойна», а після їх виступу відправилася за куліси і почала просити артисток взяти її до них в ансамбль. Тому в педінституті Надія надовго не затрималася і всупереч волі батьків вступила до музичного училища Кишинева відразу на два відділення - вокальне і диригентсько-хорове, а потім закінчила консерваторію по класу вокалу та хорового диригування.

Надія Чепрага в молодості
Надія Чепрага в молодості

У 17 Надія вирушила на Всесвітній фестиваль молоді і студентів у Берліні і з піснею «Дойна» стала лауреатом конкурсу. Дівчину, яка привезла на батьківщину золоту медаль, зустріли вдома як героїню.

В цей же час Надія почала співпрацювати з композитором Євгеном Догою, який написав композиції для її першого диска.
Всесоюзна популярність прийшла до неї після того, як першокурсниця консерваторії виконала композицію «Мені приснився шум дощу» на «Пісні року-77». Негласно цей шлягер оголосили гімном космонавтики, а про співачку дізналася вся країна. У 1980 р Чепрага взяла участь в ювілейному міжнародному пісенному фестивалі "Сопот".

В цьому ж році артистку чекав новий грандіозний успіх: її запросили на літні Олімпійські ігри 1980-го в Москву.

Представляючи СРСР, Надія об'їздила півсвіту: США, Сінгапур, Куба, Лаос. У фондах Центрального телебачення збереглося більше 200 композицій у виконанні зірки, її відеокліпи на пісні "Три лілії", "Ти чужий", "Раба любові" обожнювали мільйони глядачів.

Як тільки на радянській сцені запалилася зірка Надії Чепраги, її постійно порівнювали з Софією Ротару, з якою у неї дійсно було багато спільного. Вони постійно суперничали за титул кращої співачки Молдавії, з'являлися на сцені в національних костюмах і співали народні пісні. Крім того, чорнобриві чорняві красуні були дуже схожі й зовні, що призводило до того, що їх нерідко плутали.

Надія Чепрага
Надія Чепрага

Софія Ротару
Софія Ротару

Надія Чепрага та Софія Ротару, фотоколаж
Надія Чепрага та Софія Ротару, фотоколаж

Одного разу трапився інцидент, який призвів до конфлікту двох конкуренток. Молдавський композитор Петро Теодорович написав пісню "Меланколіє" і віддав її спочатку Чепразі, а пізніше перепродав Ротару. Софія виконала її в "Ранковій пошті", після чого Чепрага висловила їй своє обурння. Коли непорозуміння з'ясувалося, піснею все ж довелося поступитися, і вона залишилася в репертуарі Софії Ротару, хоча записи з виконанням Чепраги теж збереглися в архівах.

Але є ще одне спільне, що пов'язує Надія Чепрага і Софію Ротару невидимою ниткою: обидві втратили коханих.

В молодості Чепрага могла похвалитися знаменитими шанувальниками: шейх Брунею подарував їй живого верблюда, а син лідера Румунії Ніку Чаушеску - чайний сервіз. Презентом Ніку обмежуватися не хотів. Якось раз після концерту Надії повідомили, що Чаушеску запрошує її на чашечку кави, що підтверджувало
чутки, які давно ходили про закоханість політика. Однак артистка пропозицію відхилила, адже була не вільна: ще в 17 років вийшла заміж за жителя Петербургу Євгена Литвинова.

Протягом 36 років співачка була щаслива з Євгеном Литвиновим
Протягом 36 років співачка була щаслива з Євгеном Литвиновим

Протягом 36 років професор і співачка були щасливі разом. Все завалилося через хворобу Литвинова: у 2009-му він переніс операцію на легенях і серці, майже оговтався і вирішив зробити дружині сюрприз - приїхати в Москву, де вона перебувала в той момент. У поїзді чоловіка продуло, розвинулася пневмонія. Ослаблений організм не витримав нової недуги, і Євген помер. Смерть чоловіка розділила життя Чепраги на "до" і "після".

Співачка з чоловіком, Євгеном Литвиновим
Співачка з чоловіком, Євгеном Литвиновим

Ставши зіркою радянської естради, Софія Ротару утримує свої позиції досі, продовжуючи виступати і гастролювати, а ось Надії Чепраги вже дійсно давно не видно на сцені. Однак сталося це не через те, що Ротару "прибрала" свою конкурентку, а тому, що після смерті чоловіка співачка важко переживала його втрату і дійсно перестала виступати та з'являтися на публіці.

Софія Ротару і Надія Чепрага в наші дні
Софія Ротару і Надія Чепрага в наші дні

Сьогодні Надія Чепрага живе в Москві, періодично бере участь в збірних концертах і працює в журі пісенних конкурсів. Співачка досі веде активний спосіб життя, займається гімнастикою, бігом і плаванням.