Акушер-гінеколог прокоментував трагедію в Рівному, де породілля померла домашніх пологів.

У січні цього року багатьох українців вразила новина з Рівного: 34-річна жінка, яка вирішила народити дитину вдома, померла через кровотечу, яку не вдалось зупинити. Загибель жінки відбувалася на очах "духовної акушерки", чоловіка і сестри померлої породіллі.

джерело: "Радіотрек"
джерело: "Радіотрек"

Ситуація переросла в скандал за участю блогерки Софії Стужук, яка сама активно пропагує домашні пологи, а її послідовниця Джамілія була "духовною акушеркою" породіллі. Справжнє ім'я жінки - Євгенія Кравчук, їй 36 років, вона не має медичної освіти, а під час самого процесу була в незвичайному одязі, який нагадував мусульманський хіджаб.

джерело: "Радіотрек"
джерело: "Радіотрек"

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Відразу після інциденту Софія Стужук опублікувала пост, в якому заявила, що у трагедії винні медики, які не змогли врятувати жінку після звернення її близьких у швидку. Втім, пізніше Стужук від своїх претензій до лікарів відмовилася.

Про те, що пішло не так в цій історії, і чи мала рацію Софія Стужук розповів в коментарі виданню Clutch акушер-гінеколог, кандидат медичних наук, лікар вищої категорії, завідувач жіночою консультацією КМПБ 3 Сергій Бакшєєв.

Він підкреслив, що породілля і її близькі звернулися за медичною допомогою надто пізно.

Він зазначив, що маткові кровотечі є одними з найнебезпечніших ускладнень при пологах. Нерідко вони призводять до смерті жінки.

"Те, що час було згаяно, скаже будь-яка людина, що має хоч якесь відношення до акушерству", - заявив Бакшеев.

Лікар уточнив, що в такій ситуації потрібно було клемірувати пуповину, а також не чекати занадто довго і дзвонити в швидку максимум через півгодини-годину з моменту початку кровотечі.

Щодо Стужук, то Євгеній Кравчук зазначив, що не може засуджувати її.

"Софія Стужук - подруга Джамили. Що вона могла сказати? Що хтось, хто причетний до її подруги, забоявся зателефонувати до швидкої допомоги і сказати: "У породіллі вже три години кровотеча, готуйте пологовий будинок, ми їдемо на переливання крові"? Можливо півгодини-годину могли зіграти роль, поки не запустилися незворотні процеси на тлі кровотечі", - пояснив лікар.

Нагадаємо, у Рівному при домашніх пологах померла послідовниця зірки Instagram

Як повідомляв портал Знай.ua, попри усі реанімаційні заходи врятувати породіллю, яка вирішила народжувати вдома, медикам так і не вдалося.

Також Знай.ua писав, поліція відкрила друге кримінальне провадження через смерть породіллі у Рівному.