Звільнення українського військовослужбовця Віталія Марківа стало одним з визначних досягнень української дипломатії: попри тиск російських пропагандистів, італійський суд взяв до уваги докази захисту і визнав нашого співвітчизника невинуватим. Детальніше про це розповідається у фільмі "Позивний «Італієць»" за авторства директора Департаменту комунікації МВС України Артем Шевченка.

Рецензією українського письменника і сценариста Андрія Кокотюхи на стрічку ділиться МВС України на своїй сторінці у соціальній мережі "Фейсбук".

У своєму відгуку Кокотюха особливу увагу звернув на те, що справу Марківа й справді можна вважати демонстрацією здатності української держави захищати своїх громадян.

"Проте фільм «Позивний “Італієць”» розказує глибшу історію, ніж почув та побачив пересічний глядач. Поза сумнівом, держава в особі президента й міністра внутрішніх справ (на їхній особистій участі робиться ненав'язливий акцент) весь час не забувала про свого захисника й громадянина. Можливо, період інформаційної тиші довкола справи Марківа був ситуативним — той випадок, коли краще помовчати задля результату. Натомість за лаштунками як стрічки, так і всієї історії є важливий висновок: без участі держави звільнення українського воїна навряд би вдалося домогтися. <...> У випадку Марківа роль України як державної інституції виявилася несподівано дієвою й принесла бажаний результат — перемогу", — пише Кокотюха.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Андрій Кокотюха, скріншот відео
Андрій Кокотюха, скріншот відео

При цьому в рецензії та й у самому кіно окремо зазначається, що вся ситуація могла бути спланованою акцією російських спецслужб — що тим більше підкреслює важливість державного втручання.

"Його (Марківа — ред.) перемога в тому, що всі три роки за ґратами тримався й вірив у свою державу. І, хай там як це звучить, у тому, що ув'язнила Італія, а не Росія. Європейська країна відома своїми проросійськими політичними настроями, але також повагою до закону. Якби Марків опинився за ґратами в Росії, витягнути його вдалося б хіба з доброї волі Путіна. Без його згоди на щось зусилля України, на жаль, не матимуть успіху. А ще один несподіваний висновок: от би в Україні так ставилися до правосуддя, як в Італії! Бо ж чимало жертв російської та проросійської пропаганди маємо всередині країни", — стверджує відомий письменник.

Нагадаємо, скульптор пішов служити на Донбас, але не цурається улюбленої справи: творить просто на передовій. Військовослужбовець Влад до війни працював скульптором

Як повідомляв портал "Знай.ua", українці розповіли, як відомі оператори обвели їх довкола пальця: "Одна неволя, ледве втік". Клієнти відомих компаній поділилися своїм негативним досвідом

Також Знай.ua писав, морпіхи поділилися найціннішим з людьми, які гостро потребували допомоги: "Дійсно, врятував чиєсь життя".