В Україні Національна комісія, яка забезпечує держрегулювання у сферах енергетики та ЖКГ (НКРЕКП), представила громадянам нову інформацію про тарифи на газ. Так, НКРЕКП опублікувала попередню постанову про введення фіксованих річних тарифів на газ для населення.

Про це стало відомо завдяки опублікованій постанові НКРЕКП на офіційному сайті відомства.

Перевірка газу, скріншот: YouTube
Перевірка газу, скріншот: YouTube

Даною постановою передбачається, що всі постачальники будуть зобов'язані не тільки до 25 квітня запропонувати клієнтам умови річних контрактів, а й автоматично перевести споживачів на них вже з 1 травня 2021 року.

"З 1 травня 2021 постачання природного газу побутовим споживачам здійснюються на умовах базової річної пропозиції, крім тих споживачів, поставки яким здійснюються за фіксованою ціною протягом періоду більше трьох місяців і який триває після 1 травня 2021 (постачання природного газу таким споживачам здійснюється на умовах базової річної пропозиції з дати закінчення зазначеного періоду)", – сказано в проєкті змін НКРЕКП.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Газ, кадр з відео
Газ, кадр з відео

Протягом терміну дії річного контракту споживач матиме право відмовитися від нього на користь іншого тарифу постачальника – для цього потрібно буде укласти новий договір або оформити додаткову угоду до діючого, – або ж перейти до іншої газопостачальної компанії.

Однак після цього повернутися назад до річного тарифу постачальника вже не вийде – "такий постачальник не має права повторно постачати споживачеві природний газ в рамках базової річної пропозиції в поточному році (з 1 травня по 30 квітня)", йдеться в проєкті постанови НКРЕКП.

На думку керівника сектора "Енергетика" Офісу ефективного регулювання BRDO Антона Зоркіна, вищезазначені умови є "помилковими", так як ними всі споживачі примусово переводяться на річний тариф, який в річному вимірі потенційно виявиться дорожчим.

"За моїм прогнозом, річна ціна не буде значно відрізнятися від поточних "зимових" цін. А враховуючи, що влітку вартість газу на світових ринках зазвичай зменшується, споживачі, швидше за все, будуть сумарно платити за природний газ протягом року більше, ніж платили б за щомісячними цінами", – висловив думку Зоркін.

Раніше повідомляли, гривня опустила валюту нижче психологічної позначки, що чекає на курс долара.

Як повідомляв Знай.uа, в Україні почнуть скорочувати пенсії з березня: ПФУ збанкрутує, платити буде нічим.

Знай.uа писав, українці поскаржилися на викачування грошей від Vodafone.