Наприкінці жовтня 1946 року, ще за кілька років до того, як радянський "Супутник-1" офіційно проклав початок космічній епосі для всього людства, в американській пустелі відбулися воістину неймовірні події.

У пустелі Нью-Мексико між США і Мексикою 24 жовтня 1946 року зібралася невелика пошукова група американських вчених і військових. Їм поставили завдання знайти місце падіння ракети "Фау-2" і касету з 35-міліметровою плівкою.

Про цю історію нагадує одне з американських видань, присвячених історичній і "тревел" тематиці.

Ракета "Фау-2", фото: GettyImages
Ракета "Фау-2", фото: GettyImages

Люди готувалися вперше у своїй історії побачити щось неймовірне: як виглядає Земля з космосу. Того дня балістичну ракету "Фау-2" запустили зі стартового майданчика ракетного полігону Уайт-Сендс (White Sands Missile Range) в Нью-Мексико, США. На відміну від попередніх запусків ракет Вернера фон Брауна, цього разу "Фау-2" запустили вертикально.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Перша фотографія Землі з космосу з ракети " Фау-2"
Перша фотографія Землі з космосу з ракети " Фау-2"

Заряджена 35-міліметровою плівкою кінокамера робила по одному кадру раз на 1,5 секунди. Ракета піднялася на висоту близько 105 кілометрів, а потім впала, врізавшись в землю на швидкості 150 метрів на секунду. Камеру було повністю розбито, але саме плівка в сталевій касеті збереглася недоторканою.

Того дня 19-річний рядовий армії США Фред Руллі був одним з членів групи, яку відправили на пошуки 24 жовтня 1946 року. На військових учасників експедиції знахідка не справила особливого враження. А ось з вченими творилося щось неймовірне. Коли вони знайшли сталеву касету недоторканою, їх охопив цілковитий захват: "Вони стрибали як діти", — згадує Руллі.

Цілковите божевілля почалося, коли плівку доставили на місце запуску, проявили і вперше показали фотографії на екрані: "Вчені просто збожеволіли", — констатував рядовий.

До того моменту рекордною фотографією земної поверхні, знятої з найбільшої висоти, залишався знімок з американського військового гелієвого аеростата Explorer II, що піднявся в повітря на 22 066 м в 1935 році. Досить високо, щоб зафіксувати кривизну Земної кулі (вперше в історії фотографії кривизну горизонту зняв 31 серпня 1933 повітроплавець Олександр Даля).

Камера на ракеті "Фау-2" побила рекорд більш ніж у п'ять разів. Люди побачили, як наша світла планета виглядає на фоні темряви космосу.

Варто також розповісти, що ракета "Фау-2" - перша в світі балістична ракета дальньої дії. Її розробив німецький конструктор Вернер фон Браун. Її прийняли на озброєння гітлерівські війська під кінець Другої світової війни. Потім, після падіння нацистів, розробки "переїхали" до США. До слова, разом з конструктором.

Раніше повідомляли, на Марсі виявили підозрілий газ - не перейматеся, до платіжок він не потрапить: "Є форми життя...".

Як повідомляв Знай.uа, марсіанське "таксі" Ілона Маска Starship зробило великий бум - так горять мільйони.

Знай.uа писав, SpaceX йде на рекорд 2021: Ілон Маск запускає величезну ракету з купою "новинок", запрошують всіх бажаючих.