Реформа сфери громадських перевезень в Україні отримала назву “Рух”. Чого прагне досягти ця амбітна реформа? Зокрема, замість звичних маршруток на дорогах має побільшати великих автобусів з доступ для людей на візках.

Про плани щодо реформування транспортної галузі розповідає Всеукраїнська асоціація пенсіонерів.

“Рух” - спільна назва для пакета з п'яти законопроєктів. Вони, своєю чергою, якщо будуть прийнятими, внесуть зміни до 16 законів України.

Реформа передбачає відмову від конкурсів на закупівлю транспортних послуг на рівні місцевих адміністрацій. Ці конкурси будуть відбуватися на платформі ProZorro. Послуги перевізників оплачуватиме дотаційно місцева влада, а також пасажири (проїзні квитки).

Перевізникам дадуть можливість брати кредити для закупівлі нових автобусів. Саме зникнення з українських доріг "Богданів", "Атаманів" та інших маломістких автобусів називають одним з ключових показників успіху майбутньої реформи — зараз засилля маршруток пояснюється їх низькою закупівельною ціною.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними
Показати ще

Маршрутка, фото з фейсбук
Маршрутка, фото з фейсбук

Сформують фіксований тариф, що допоможе налагодити графік руху і якість послуг.

На жаль, доля “Руху” непевна: довго конкурси на позицію перевізника були оточені хабарями та “брудними” домовленостями. Новий законопроєкт може позбавити велику кількість депутатів та працівників адміністрацій таємного заробітку.

Цей законопроєкт сформований на базі законів, які регулюють впровадження перевезення пасажирів у країнах Європи. Прозорі тендери, фіксовані тарифи, наявність дотацій з боку держави, можливість взяти кредит на оновлення автопарку - це все речі, притаманні європейському керівництву сферою громадських перевезень.

Нагадавши, 133 машини вщент: наймасштабніша ДТП року забрала життя шістьох людей

Як повідомляє портал Знай.ua, У Дніпрі забита маршрутка "розбилася" на ходу, кадри за крок від трагедії

Також Знай.ua писав, що Київські маршрутники показали владі свій "локдаун": натовпи людей на зупинках і забиті автобуси