Просто з Одеси, яку буквально через кілька місяців можуть заповнити натовпи туристів та відпочиваючих з усієї країни, прийшли дуже цікаві новини. Так, під час археологічних розкопок на Приморському бульварі було знайдено мідну монету часів правління хана Золотої Орди Абдуллаха.

Про це стало відомо завдяки публікації доктора історичних наук, який брав участь у розкопках, Андрія Красножона в мережі Facebook.

Мідна монета часів Золотої Орди, фото: odessa-life.od.ua
Мідна монета часів Золотої Орди, фото: odessa-life.od.ua

За словами вченого, артефакт було знайдено разом з керамікою першої чверті-середини XIV століття. Красножон уточнив, що раніше черепки двох посудин 1360-х рр. виявили під час розкопкок біля Воронцовського палацу, але тоді знахідка була випадковою.

Мідна монета часів Золотої Орди, фото: odessa-life.od.ua
Мідна монета часів Золотої Орди, фото: odessa-life.od.ua

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Сьогодні така кераміка в Одесі, схоже, стає нормою. Що це означає, поки не ясно. Треба шукати", - зазначив Красножон.

Використовуючи дані георозвідки, дослідники продовжать розкопки на Приморському бульварі "в шаховому порядку", додав він.

Цікаво, що монета зберегла свій зовнішній вигляд, пролежавши стільки часу під землею. Зараз у неї вид більше схожий на шоколадну печенюшку.

Пул Абдуллаха - мідна монета Золотої Орди 1360-х років карбування. Вага її становить 1,51 г, діаметр 18 мм. на монеті є напис: "Хан Абдуллах, хай триватиме його правління". Також відомо, що дані розкопки на Приморському бульварі почалися ще в листопаді 2020 року.

Раніше повідомляли, археологи виявили в печерах смерті дивні речі: мумія дитини, кошик і монети.

Як повідомляв Знай.uа, Клеопатра закопала? Археологи натрапили на найдавніше "Кладовище домашніх тварин".

Знай.uа писав, археологи розкопали сенсацію під Києвом: п'ять тисяч років у землі.