Блаженніший Митрополит Епіфаній на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook розповів про те, що слідуючи по дорозі Великого посту, ми маємо можливість усвідомлювати його суть.
Наближається друга неділя Великого посту і в цей день прийнято згадувати про видатного ченця, аскета, Богослова, святителя Григорія Палама, який був один з найосвіченіших представників того часу. Церква називала його вчителем безмовності, тиші і серцевого спокою.

Митрополит Епіфаній, фото Фейсбук
Митрополит Епіфаній, фото Фейсбук

"Основою його подвигу став піст і особливий стан мовчання, під час якого відбувається розумова і серцева молитва. Чи не така молитва потрібна під час посту? І чому настільки важливий Серцевий спокій? Важливість тиші в серці святі отці порівнюють зі спокійним морем: коли море тихе, то сонячне світло може просвітити його до самого дна, і вода буде прозорою і тихою, і кожен рух в ній буде помітним", - йдеться в публікації.

Серцевий спокій необхідний, щоб побачити і просвітити душу. Чисте серце має впустити цілюще світло Божественної подяки, за словами Митрополита Епіфанія. Однак досягти внутрішнього спокою можна лише з внутрішнім спокоєм. Потрібно утриматися від зайвих слів, спокус, бажань, насолод і задоволень. А щоб отримати внутрішній спокій, допоможе молитва.

Епіфаній, скріншот: Facebook
Епіфаній, скріншот: Facebook

А ось святитель Григорій Палама і вчив молитві внутрішньої і постійної. Вона умиротворяє і заспокоює весь Мирський шум, і допомагає очистити розум і серце, а також відкрити таємницю єднання людини з Богом.

"Зупиніться на мить. Знайдіть час для молитви. Пориньте в неї, вимовляючи її не тільки вустами, а й серцем. Не відволікайтеся на зовнішні хвилювання. І почуйте - як по-особливому звучить тиша! Як Бог через молитву заспокоює, врівноважує, доповнює, вирівнює... це і є те неповторне спілкування, то цілющий дотик до душі, яке розганяє в ній Хмари, заспокоює хвилі, просвітлює серце і дарує благодатну силу рухатися далі. З Божою допомогою. Вперед", - написав Митрополит Епіфаній.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Нагадаємо, продуктовий кошик на Великдень 2021: що подорожчає і на чому українцям доведеться заощадити

Як повідомляв "Знай.ua", священик назвав потужну молитву від вірусів: "Коли захворіли, читайте цей псалом"

Знай.ua писав, помер Митрополит Пцу Хмельницький: все життя віддав служінню Богу і підняв Кримську єпархію