Політолог Михайло Чаплига у програмі «Чаплига. Без питань» розповів про важливість всезагальної систем і, зокрема, в освіті.

«Багато хто думає, що якщо вони такі успішні, то вони обов'язково відправлять дитину у спеціальний дитячий сад, спеціальну школу, в спеціальний університет. А потім це чадо приїде і буде «супер-успішним» і так далі. Повірте, якщо в усьому іншому розруха, то це чадо буде позбавлене соціальної функції. І коли цьому чаду потрібно буде вийти у загальний соціум, це чадо зіткнеться з тим, що воно буде ізгоєм», - зазначив Чаплига.

На думку політолога, якщо дитина буде отримувати освіту тільки в спеціальних (елітних) інстанціях, то вона зіткнеться з тим, що, коли настане час пізнати доросле життя, вона не буде адаптована під загальний соціум і буде «ізгоєм». За словами Чаплиги, цій дитині, щоб зберігати свій елітний статус в суспільстві, доведеться всіх ненавидіти і зневажати.

«Єдине, що може допомогти країні – це загальна система освіти. Точно як і з точки зору безпеки – є дві теорії. Теорія перша: «якщо у мене є багато грошей, то я повинен обнести свій будинок колючим дротом, найняти охорону, і значить, я буду під захистом». А є друга: «якщо вже Бог послав мені можливість бути більш успішним, значить, я повинен дати таку можливість сусідам і іншим навколо, тоді мені не потрібні будуть всі ці колючі дроту – ніхто не буде на мене нападати», - сказав Чаплига.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Чаплига має на увазі, що витрати на умовну «охорону» і необхідний внесок, для створення більш успішного соціуму навколо – рівні. Це вимагає однакову кількість ресурсів, але результат буде абсолютно різний. При відділенні себе від решти соціуму «невідомо ще хто живе за колючим дротом», а в разі підтримки соціуму все буде відкрито, і все буде будуватися на позитиві.

«Тільки загальні системи можуть дарувати стабільний розвиток суспільства», - підкреслив Чаплига.

Нагадаємо, Знай.ua публікував заяву Чаплиги, що свобода від табу утримує суспільство від моралі і принципів.

Раніше для Знай.ua Снєгирьов розповів про помилку української делегації.